De waarheid over sulfaten

de waarheid over sulfaten

Als je ook maar een beetje bezig bent met de ingrediënten in de verzorgingsproducten die je gebruikt voor jezelf of je kinderen, ben je vast al ergens tegengekomen dat sulfaten slecht zijn en je ze moet vermijden. Maar hoe slecht zijn ze eigenlijk? En geldt dat voor alle suflaten? Ik zocht het uit.

Wat zijn sulfaten?

Sulfaten zijn oppervlakte actieve stoffen. Ze reinigen, verwijderen vet, zorgen voor een goede en efficiënte verspreiding van het verzorgingsproduct en schuimen flink. Dat schuimen is overigens helemaal niet belangrijk of nodig, maar veel mensen associëren schuim met een schoon gevoel en vinden het dus fijn. En niet onbelangrijk: Het zijn goedkope stoffen. Volgens veel fabrikanten dus ideaal voor in shampoo, douchegel, badschuim en zeep.

Er zijn nogal wat verschillende sulfaten, maar in de praktijk kom je bijna alleen maar SLS en SLES tegen.

Waarom je SLS beter vermijdt

SLS herken je op een verpakking als Sodium Lauryl Sulfate. Dit is een zeer sterke reiniger. Zo sterk dat het de natuurlijke balans van de huid aantast. Natuurlijke vetten worden verwijderd en de huid kan droog, rood en trekkerig worden. Vooral als je een gevoelige huid hebt, kun je flink last hebben van verzorgingsproducten waar dit stofje in zit. Voor baby’s en kinderen vind ik het ook echt een no-go. Een kinderhuid kan minder hebben dan de huid van een volwassene. Daarbij is zo’n sterke reiniging nergens voor nodig.

Waarom het mildere SLES absoluut geen goed alternatief is

SLES is milder dan SLS. Je herkent het op een verpakking als Sodium Lauryl Ether Sulfate of Sodium Laureth Sulfate. Veel fabrikanten kiezen voor SLES omdat dit minder snel huidirritatie zal geven dan SLS (meer tevreden klanten dus). Toch is het geen aanrader om voor een product te kiezen met SLES en de reden daarvoor is vrij complex. Komt ie: SLES is vaak vervuild met het kankerverwekkende 1,4-dioxine. En dat stofje vind je niet op de ingrediëntenlijst…

Verborgen ingrediënten

Ik vond dit zelf nogal mind blowing. Zitten er verborgen schadelijke ingrediënten in producten? En wat doen ze daar dan?!

Het blijkt dat een fabrikant alleen de ingrediënten hoeft te vermelden die bewust in zo’n product worden gestopt. Talloze van die producten bevatten wél ronduit schadelijke stoffen zonder dat dat vermeld hoeft te worden. En dat mag! Het zijn namelijk ‘contaminants’ die optreden tijdens het productieproces om, op papier veilige, stoffen te maken: Onzuiverheden, restjes van een grondstof, bijproducten van een chemisch proces, etc. Het is niet de intentie van de fabrikant om een contaminant toe te voegen, dus dan mag het en hoeft het ook niet als ingrediënt vernoemd te worden.

Nu kun je misschien denken dat één zo’n kankerverwekkend stofje niet echt een gevaar vormt voor de gezondheid. Maar de huid laat stoffen door en ze komen terecht in de bloedbaan. Eén stofje is inderdaad misschien niet zo’n ramp. Maar hoeveel van deze vervuilde producten gebruik je in een dag, in een week of in een jaar? Hoeveel krijg je daadwerkelijk binnen? En je kind? Uit onderzoek blijkt in ieder geval dat baby’s al worden geboren met schadelijke stoffen in hun systeem. 

Zijn er ook veilige sulfaten?

Ja hoor! Er zijn mildere varianten dan SLES die niet voor huidirritatie zorgen. En ook niet vervuild zijn met kankerverwekkende stoffen. Sulfaten zijn dus niet per definitie slecht. En ze zorgen wel voor een efficiënte werking van je verzorgingsproduct.

Waarom worden die varianten dan niet gebruikt? Nou, ik denk dat een deel van de fabrikanten SLS en SLES goed genoeg vindt. Het is goedkoop, toegestaan en het verkoopt toch wel. Een ander ingrediënt gebruiken betekent dat er opnieuw ontwikkelkosten moeten worden gemaakt.

En anderen die het wel graag goed willen doen, zullen niet snel durven kiezen voor veilige sulfaten. Sulfaten hebben namelijk een slechte naam gekregen, het lijkt een synoniem te zijn geworden van SLS en SLES. En ‘sulfaatvrij’ staat ook wel goed voor op een verpakking. Dat in grote tegenstelling tot als er ‘sulfate’ ergens tussen de ingrediëntenlijst staat, dan schieten er aardig wat mensen in een kramp.

Dat laatste zag ik ook gebeuren toen de ingrediëntenlijst van één van de Attitude shampoo’s uit mijn webshop werd gedeeld in een Facebook groep. Daar zit Sodium Coco-Sulfate in. Dapper van Attitude! Het is een milde, hypoallergene reiniger waar werkelijk niets mis mee is. Maar die er wel voor zorgt dat deze natuurlijke shampoo super fijn is in gebruik. Niet van schrikken dus, je kunt Attitute shampoo veilig gebruiken. Net als de rest van de producten die door mijn selectie komen en een plaatsje krijgen in mijn webshop 😊

De waardering van www.dekleinelama.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 4338 reviews.