Natuurlijke kraamzorg

rubberen speentje Hevea

Het is alweer een dikke twee jaar geleden, maar nog steeds krijg ik buikpijn als ik terugdenk aan de kraamweek. Ik kwam na mijn bevalling, waarin alles precies ging zoals ik het niet wilde, nogal wiebelig thuis met onze kleine meid. Als je vaker mijn blogs hebt gelezen weet je dat ze is geboren met een schisis; een lip- kaak en gehemeltespleet. Vacuüm zuigen was geen optie en hierdoor waren voedingen nogal gedoe. Ik heb tijdens de intake gevraagd om een ervaren kraamhulp, het liefst zelfs iemand met ervaring met schisiskindjes, zodat ze goed zou kunnen helpen met voedingen. Bovendien mocht ze niet bang zijn voor onze kat…

Een half uur nadat we thuis waren gekomen uit het ziekenhuis verscheen een jonge meid. Onze kraamhulp. Ze wist niets van schisis af en was ook nog eens bang voor de kat. Al wilde ze dat laatste niet toegeven… Ze was aardig hoor, maar aanpakken was niet haar ding. En aansluiten bij mijn visie deed ze ook niet. Ik was keihard aan het bikkelen om mijn melkproductie op gang te krijgen middels fulltime kolven en het eerste wat zij deed was mijn man op pad sturen voor een flink pak Nutrilon. Ik kon wel janken. En zo gingen er nog wel wat dingen die week tegen mijn gevoel in. Dus ja, ik had het graag anders gezien en had graag iemand in huis gehad die beter aansloot bij mijn visie en behoeften.

Kraammarkt

Eind juni heb ik op een kraammarkt gestaan met een heus De kleine lama stalletje. Voor het eerst. Hartstikke leuk om te doen! Ik stond naast enthousiaste kraamverzorgsters van Geboortezorg Limburg/GroeneKruiskraamzorg. Ze waren zo enthousiast omdat ze in mijn regio een nieuwe vorm van kraamzorg aan het introduceren waren: Natuurlijke Kraamzorg. Ze hadden een tafel vol met wollen wikkel doeken, mutsjes, hemdjes en fijne natuurlijke verzorgingsproducten. Allemaal van biologische kwaliteit. En een pop om inwikkelen mee te oefenen. Ik werd erg enthousiast van wat ik zag en heb me alles uit laten leggen.

Natuurlijke kraamzorg

Natuurlijke kraamzorg is aandachtige zorg met natuurlijke middelen en materialen, gebaseerd op het antroposofisch mensbeeld van Rudolf Steiner. Er wordt goed gekeken naar wat moeder en baby nodig hebben om zich prettig te kunnen voelen. Zo is er veel aandacht voor rust en ritme van de baby. De baby wordt heerlijk warm ingewikkeld in wollen doeken en billetjes worden niet afgeveegd met koude chemische wegwerpdoekjes, maar met watten en warm water of voor langduriger gebruik warme wasbare doekjes.

De moeder wordt ook goed verzorgd. Denk aan een ontspannende voetinwrijving met lavendelolie, blijkbaar heeft dat al aardig wat moeders goed geholpen om even goed af te schakelen. En er wordt lauwe kamillethee klaargemaakt om mee te spoelen na een toiletbezoek; stukken comfortabeler dan koud water en het werkt ook nog eens kalmerend, ontstekingsremmend en ontsmettend.

Klinkt goed toch! Ik weet wel waar ik voor kies, mochten we ooit nog voor een tweede kindje gaan. Ben jij ook enthousiast geworden? Check dan natuurlijkekraamzorg.eu voor een overzicht van aanbieders van natuurlijke kraamzorg in jouw regio. Op deze pagina vind je een handig overzicht met alle benodigdheden voor natuurlijke kraamzorg, want dat is nogal anders dan bij reguliere kraamzorg.

Een reactie op “Natuurlijke kraamzorg

 1. Anoniem zegt:

  Geweldige post
  En jaaaa dit zou ik ook wensen bij een 2e
  Omg ik deed veel.al zo en dat droeg ik de kraamhulp ook op
  Maar jee dit is een verlangen en een wens die ik iedereen wens
  Ik zet me graag in voor de jonge vaak onwetende dames op dit vlak te informeren
  Dat eco en natuurlijk middelen zo goed en ook gemakkelijk bruikbaar zijn
  En goedkoop
  Zo leuk

Reacties zijn gesloten.

De waardering van www.dekleinelama.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 4333 reviews.