10 Zero Waste tips

10 Zero Waste Tips

Vandaag is het Wereld Oceaandag, en afgelopen week is ook al Wereld Milieudag (5 juni) voorbij gekomen… Voor mij een reden om even stil te staan bij mijn ecologische voetafdruk. En wat daar volgens mij mooi bij aansluit is Zero Waste. Daarom leg ik uit wat het is en geef ik je 10 Zero Waste tips die ook voor de niet-die-hards goed te doen zijn. 

Wat is Zero Waste?

Het draait allemaal om een andere visie op productieprocessen dan gebruikelijk. Nu is het normaal dat een productieproces is gericht op een eenmalige gebruikservaring waarbij het product of de verpakking daarna op de afvalhoop verdwijnt.

Volgens de Zero Waste visie zou het productieproces gericht moeten zijn op hergebruik en recycling. Zodat één product vele levens kan hebben, mogelijk in verschillende vormen. Een gesloten kringloop waarbij overbodige uitstoot en afval worden uitgebannen. En waarbij er geen giftige stoffen het milieu in worden geholpen.

Zero waste levensstijl

Dat klinkt nogal abstract, maar het vertaalt zich heel simpel naar een levensstijl waarbij je zo min mogelijk afval produceert. Door spullen te hergebruiken, bewuster (en minder) in te kopen en plastic te vermijden. Dat is stiekem nog een hele uitdaging in de huidige maatschappij. ‘We’ zijn gemakzuchtig en verslaafd aan plastic. En vooral dat plastic is een enorm probleem, misschien wel het grootste probleem van deze tijd.  

Het plastic probleem

Nou, je kent vast wel de foto’s van de voormalige bounty stranden vol met afval? Of je hebt gehoord over dieren die dood gaan doordat ze plastic eten? Het gaat nog veel verder dan dat. Plastic breekt niet zomaar af als je het weggooit. Het wordt alleen steeds kleiner. Totdat het in de vorm van microplastics werkelijk overal te vinden is. We ademen het in en eten het op. Wetende dat veel plastic bomvol hormoonverstorende of giftige stoffen zit, is dit niet iets om te negeren. De schadelijke effecten van microplastics worden nu volop onderzocht, dus ik denk dat we hier de komende jaren nog veel over gaan horen.

Wat kun jij doen?

Best veel! Zelfs als je niet je volledige levensstijl wil omgooien naar Zero Waste, wat ik best begrijp, zijn er toch een hoop kleine dingen die je kunt doen voor less waste en less plastic. Hierbij 10 Zero Waste tips:

1. Ga naar de kringloop

Daar kun je vaak prima spullen en kleding vinden. Ook lekker goedkoop. En retro is toch hip? 😉

2. Niets zomaar weggooien

Gooi alsjeblieft niet zomaar je spullen weg om ze te vervangen voor duurzame alternatieven. Dan schiet je het doel voorbij. Gebruik ze totdat ze op zijn of totdat je er een andere bestemming voor hebt. Dan kun je bewust gaan shoppen voor een duurzame vervanger! 

Als je er achter bent gekomen dat er ergens schadelijke stoffen inzitten mag je van mij trouwens best een uitzondering maken. Hop, weg ermee!

3. Geen kleding van polyester of fleece

Koop geen kleding van polyester. Vooral fleece is een enorme boosdoener, daar komt namelijk extreem veel microplastic vanaf bij een wasbeurtje. Kies liever voor natuurlijke stoffen zoals biologisch katoen, hennep en wol.

4. Bamboe tandenborstel

Een bamboe tandenborstel gaat net zo lang mee als eentje van plastic. En het is stukken beter voor het milieu!

bamboe tandenborstel

5. Geen plastic wegwerpproducten

Koop ze niet en zeg, als het even kan, nee als ze worden aangeboden. Dan heb ik het over bordjes, bestek en rietjes. Is je kleine fan van rietjes? Ga dan voor herbruikbare rietjes van bamboe of RVS.

6. Wasbare luiers

Zitten je kinderen nog in de luiers? Ga dan voor wasbare luiers! Zelfs als je de extra wasjes mee rekent is het veel beter voor het milieu. Je gooit namelijk de hele luierperiode gemiddeld zo’n 22 kilo per maand aan wegwerpluiers weg. Dat zijn er nogal wat. Het productieproces van luiers is niet alleen erg schadelijk, ze zitten ook nog eens vol met plastic.

7. Wasbare wattenschijfjes

Nu ik het toch al over wasbare alternatieven heb… Wegwerp wattenschijfjes kun je prima vervangen met wasbare wattenschijfjes. Je kunt er alleen geen nagellak mee afhalen.

8. Losse thee

Theezakjes zijn vaak gemaakt van plastic. Daar komt nog eens bij dat de kans groot is dat er door de hitte van het kokende water toxische deeltjes afbreken en in je thee terecht komen. Ugh.

9. Geen plastic tasjes

Weet je dat een plastic tasje gemiddeld maar 12 minuten gebruikt wordt? Zonde toch! Granny style tasjes zijn een tof alternatief. En in de supermarkt zijn deze zakjes handig voor het groente en fruit.

10. Geen plastic drinkflesjes

Koop geen plastic drinkflesjes. Ga liever voor RVS of glas. Klean Kanteen en Pura maken oersterke flessen voor alle leeftijden, je hoeft alleen maar de dop te veranderen als je kind opgroeit en de fles kan er weer tegenaan!

Is De kleine lama Zero Waste?

Nee, helaas niet. Ik ben met mijn webshop gestart om gifvrije alternatieven voor dagelijkse producten te bieden. Die producten komen wel alleen maar van bedrijven die bewust omgaan met mens en milieu, maar ik zie nog genoeg plastic verpakkingen. Dat plastic is wel bijna altijd recyclebaar en altijd vrij van hormoonverstorende stoffen.

Daar komt nog bij dat ik soms van leveranciers plastic opvulmateriaal krijg (dat gebeurt wel steeds minder!). Dat gooi ik bewust niet weg, maar hergebruik ik in de bestellingen die ik zelf verstuur. Ik heb in de 3 jaar dat mijn webshop bestaat nog nooit nieuw opvulmateriaal hoeven te kopen!

Tot slot een website tip

Op hetzerowasteproject.nl vind je veel informatie over een Zero Waste lifestyle. De meiden die deze site hebben opgezet hebben ook een leuke Zero Waste winkel in het centrum van Amersfoort: SMIR. Echt een aanrader als je daar in de buurt bent!

De waardering van www.dekleinelama.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 4330 reviews.