Werking edelstenen, mineralen en barnsteen, een overzicht

Wat zijn ze toch mooi die handgemaakte sieraden met barnsteen op de kleine lama. We bieden armbandjes of kettingen aan in diverse formaten. Altijd mèt barnsteen en sommige varianten zijn aangevuld met edelstenen en mineralen. Buiten dat ze gewoon erg mooi zijn, worden er ook bepaalde werkingen toegekend aan barnsteen, edelstenen en mineralen. Werkingen die van positieve invloed kunnen zijn op lichaam en geest. Barnsteen is misschien wel de bekendste in de wereld van mama en kind. Deze wordt direct gelinkt aan het verzachten van tandjesleed. Maar elke edelsteen en mineraal kent eigen positieve eigenschappen. Op deze pagina hebben we een duidelijk overzicht gemaakt. Want naast de barnsteen sieraden hebben we ook zorgenstenen in diverse soorten. Hoog tijd voor een overzicht van de werking van edelstenen, mineralen, barnsteen en producten die erbij horen.

Heb je nou specifieke wensen voor een bepaalde combinatie van stenen. Of heb je liever een ander formaat van een armband, ketting of enkelbandje?

Neem dan vooral contact op voor de mogelijkheden met info@dekleinelama.nl

Afmetingen

De kettingen hebben 4 standaard afmetingen waarin wij ze aanbieden

  • Babyketting 32 cm | Allemaal met draaisluiting en gaat niet open als je kindje eraan trekt
  • Babyketting 34 cm | Deze afmeting hebben een pop-out sluiting. Deze extra veilige sluiting gaat open als de ketting ergens aan blijft hangen
  • Kinderketting 36 cm | Allemaal met draaisluiting en gaat niet open als je kindje eraan trekt
  • Volwassen ketting 45 cm | Draaisluiting

De armbanden (enkelbandjes) hebben we in 2 standaard formaten

  • Baby armband 14 cm | De maximale lengte is ongeveer 14 cm. Het armbandje is verstelbaar en kan je daardoor kleiner maken
  • Kind en volwassen armband 19 cm | De maximale lengte is ongeveer 19 cm. Het armbandje is verstelbaar en kan je daardoor kleiner maken

Gebruiksaanwijzing

De lengte is zoals staat aangegeven bij het product maar kan een beetje afwijken doordat de sieraden handmatig worden geknoopt. Draag de armband, enkelbandje of ketting onder de kleding, direct op de huid. Spoel indien nodig af onder helder water. Maak rustig droog en gebruik geen reinigingsmiddelen, dit kan van invloed zijn op het uiterlijk en werking van edelstenen, mineralen en barnsteen. Vermijd contact met parfum en verzorgingsproducten. Leg het sieraad niet in de directe zon. Barnsteen en de meeste andere edelstenen/mineralen kunnen hier namelijk bros door worden.

Doe het liefste ook af als je lang in contact bent met water zoals tijdens het zwemmen, badderen of douchen. Niet elke steensoort kan goed tegen langdurig contact met water. Dit kan de werking van edelstenen, mineralen en barnsteen verminderen.

Draag altijd onder toezicht bij jonge kinderen en soms kan het helpen om een armbandje om het enkeltje te doen tijdens het slapen in een slaapzakje. Zo kan een kindje niet aan het armbandje komen.

De werking van edelstenen en mineralen is niet altijd geschikt voor kinderen. De edelstenen en mineralen in ons assortiment zijn dit uiteraard wel!

Sommige mensen leggen hun edelstenen en mineralen ‘s nachts in het (volle) maanlicht zodat ze weer kunnen “opladen” met goede energie. Doe dit nooit in de zon.

Uiteraard is dit geen medicatie en wordt het echt als ondersteunend gezien. Raadpleeg bij klachten altijd een professional.

Werking edelstenen, mineralen en barnsteen

Werking edelstenen, mineralen en barnsteen

Amethist

Afkomst: er is een periode geweest dat amethist even kostbaar was als een diamant, emerald en robijn. Dit veranderde toen er in Brazilië grote hoeveelheden amethist gevonden werd. Tegenwoordig komt de meeste amethist uit Zuid-Korea, de VS, Brazilië, Canada en Urugay.

Uiterlijk: amethist staat bekend om de mooie diversiteit in paarse tinten. Van diep donker paars naar wat lichter. Er bestaat zelf groene amethist (prasioliet), wat ontstaat door vulkanische verhitting van paarse amethist. In onze sieraden wordt de paarse amethist gebruikt. Let op met felle zon, daardoor kan de amethist verkleuren.

Extra: de geboortemaand februari wordt toegekend aan amethist en de sterrenbeelden Vissen, Maagd & Waterman.

Leuk weetje: amethist is afgeleid van het Griekse woord amethustos, wat tegen de roes betekend. In het oude bijgeloof geloofde men dat wie dronk uit een beker van amethist niet dronken kon worden!

Positieve eigenschappen: amethist is een kalme en vriendelijke steen met een beschermende werking. Door de kalmte zou het malende gedachten laten rusten, hoofdpijn verminderen en zorgen voor betere kwaliteit van slaap. Weg met eventuele zorgen en nachtmerries! En wanneer je de kalmte en rust ervaart bied dat weer ruimte voor creativiteit en helder denken. Een mooie steen voor volwassenen en ook kinderen. Het kan zelfinzicht bevorderen is is daardoor een perfecte meditatie steen. Het helpt je om eerlijk te zijn tegenover jezelf, een mooie werking van deze edelsteen.

Aventurijn

Afkomst: wordt o.a. gevonden in Brazilië, India, Zimbabwe en Rusland.

Uiterlijk: Verschillende tinten groen en blauw vind je terug in aquamarijn. Soms ook doorschijnend en gelig. Het is een veel gevonden steen, zeker in lichte kleuren. Hoe donkerder de tinten, hoe kostbaarder de steen. Het is doorzichtig tot doorschijnend met een glasachtige glans.

Extra: ram en weegschaal zijn de sterrenbeelden en het past bij de vierde chakra. Maar ook maagd, stier en tweeling passen mooi bij deze steen.

Leuk weetje: De naam aventurijn is afgeleid van Italiaanse per avventura (‘per ongeluk, toevallig’). Het mineraal is vernoemd naar al bestaand glinsterend groen glas dat toevallig was ontstaan.

Positieve eigenschappen: Aventurijn heeft een kalmerende en beschermende werking, geeft rust en een goed gevoel. Het kent een werking als edelsteen die levenslust vergroot. Het helpt geluk en voorspoed aantrekken. Daarbij helpt het ontspannen en maakt je geduldiger, toleranter, positiever, empathischer en creatiever. Daardoor hebben negatieve emoties minder kans om de overhand te nemen. Het kan helpen om meer de focus op een doel te houden. Daarbij is het een steen die positief kan werken bij veranderingen zoals een nieuwe baan, nieuwe school, een nieuw huis enzovoort. Het beschermt tegen negatieve invloeden uit de omgeving zoals elektromagnetische straling, vervuiling en de effecten van wateraders. Fysiek werkt aventurijn pijnstillend en kalmerend. Ook heeft het een positieve werking op de ogen, het zenuwstelsel, de spieren en bindweefsel en kan het klachten als stotteren en blozen verminderen.

Groene aventurijn brengt naast de algemene eigenschappen van aventurijn ook nog de emoties in balans. Het heeft een positief effect op het hart en de bloedvaten, de bloeddruk, het cholesterol gehalte, spraakproblemen, allergische reacties. Maar ook op huidaandoeningen zoals bijvoorbeeld eczeem, acne, couperose en psoriasis. Het kan stressgerelateerde klachten zoals hoofdpijn en migraine verlichten en nachtmerries verminderen. En van lekker slapen worden we allemaal een stuk blijer en gezonder. Een mooie werking van edelstenen voor volwassenen en kinderen wat ons betreft!

Aquamarijn

Afkomst: de grootste vindplek is in Brazilië. Maar aquamarijn wordt ook gevonden in China, Pakistan, Namibië, de VS en Myanmar.

Uiterlijk: Verschillende tinten groen en blauw vind je terug in aquamarijn. Soms ook doorschijnend en gelig. Het is een veel gevonden steen, zeker in lichte kleuren. Hoe donkerder de tinten, hoe kostbaarder de steen. Het is doorzichtig tot doorschijnend met een glasachtige glans.

Extra: maart is de geboortemaand en sterrenbeelden Vissen, Tweeling, Weegschaal, Schorpioen en Waterman passen bij aquamarijn

Leuk weetje: aquamarijn is afgeleid uit het Latijns. Aqua is water en marina is zee.

Positieve eigenschappen: trouw, vriendschap en moed worden toegekend aan aquamarijn. Het helpt met spreken en om de boodschap helder te maken en over te brengen. De steen zou een sterk kalmerende werking hebben op lichaam en geest. Oprecht, ontspannen, vrolijk, tolerant en eerlijk zijn positieve eigenschappen die versterkt kunnen worden door aquamarijn. Lichamelijk werkt de steen ook verkoelend en helpt bij groei. Dat verkoelende is natuurlijk fijn bij doorkomende tandjes! Maar ook wordt de steen ingezet bij klachten als eczeem, hoesten en ontstekingen in voorhoofds- en bijholtes. Voor volwassenen is het een fijne steen als je gaat spreken in het openbaar of voor de klas. Het maakt helder en zou helpen bij het bereiken van je doelen.

Barnsteen

Barnsteen zit in al onze sieraden! Soms gecombineerd met een andere steen, soms gewoon puur barnsteen. Doordat het in zoveel kleuren te krijgen is kun je er al alle kanten mee op.

Afkomst: barnsteen, ook wel amber genoemd, is een fossiel hars van miljoenen jaren oud, zo gaaf! Het is dus eigenlijk geen edelsteen of mineraal. Copal is een jonge barnsteen variant. De belangrijkste vindplaats van barnsteen is het Oostzeegebied. Daarnaast kan je deze fossiele hars ook vinden in onder andere: Denemarken, Dominicaanse republiek, Nederland, Syrië, Libanon, Thailand, Vietnam, Canada, de VS en Duitsland. In onze sieraden vind je Baltische barnsteen.

Uiterlijk: barnsteen is meestal geel tot roodbruin van kleur. Maar het kan ook groen, blauw, zwart, paars en melkig van kleur zijn. Wij hebben vele mooie variaties in ons assortiment. Je vind de volgende kleurenvariaties terug zoals: cherry, milky cognac en multi, wat weer een mooie mix is van diverse variaties. Vermijd directe zon, barnsteen kan dan bros worden.

Extra: Sterrenbeeld Leeuw

Leuk weetje: soms lijkt barnsteen net op kunststof. Zo hebben mensen testjes bedacht om echte barnsteen van kunststof te onderscheiden. Echte barnsteen smelt als er een lucifer bij wordt gehouden en licht op onder een UV lamp! Onze sieraden zijn uiteraard gecheckt, dus je hoeft niet in de weer te gaan met een lucifer. Onder een UV lamp kan uiteraard wel zonder schade aan je mooie barnsteen.

Positieve eigenschappen: Hier lees je alles over de barnsteen werking. Barnsteen zou bij het in contact komen van de huid, een pijnstillende werking afgeven. Dit maakt het ideaal bij tandjesleed. Ook zou het de wondgenezing kunnen versnellen. Ideaal bij schaafwonden en andere valpartijen. Helaas helpt het niet bij de grijze haren die wij als ouders soms krijgen van schrik bij die valpartijen. Maar gelukkig zou barnsteen ook helpen tegen negatieve emoties en emotionele fysieke pijn verminderen. Het maakt vrolijk, stabiel, weerbaar en geeft zelfvertrouwen. Een steuntje in de rug als het even wat minder gaat en je als volwassene dingen ervaart zoals stress en depressieve gevoelens. Barnsteen is dus voor kinderen en volwassenen interessant! Wat vind jij de meest prettige werking van de barnsteen?

Bergkristal

Afkomst: bergkristal was al in de Midden-Steentijd in gebruik als sier- en heelsteen. Het wordt nu onder andere gevonden in: Zuid-Amerika, Brazilë, Frans-Guyana, India en Sri Lanka. Maar ook uit Afrika.

Uiterlijk: wit tot kleurloos, doorzichtig en een glasachtige glans.

Extra: Sterrenbeeld Leeuw en Steenbok. Geboortemaand april. Alle chakra’s. 

Leuk weetje: oude Griekse filosofen dachten dat deze steen een vorm van permanent ijs was. De term ‘kwarts’ komt van het Griekse woord ‘ijs’.

Positieve eigenschappen: Bergkristal staat bekend als heilzame steen. Sommigen spreken zelfs over een enorme geneeskracht. De steen wordt dan ook vaak bij healings, meditatie, yoga en klankreizen gebruikt. Deze steen geeft energie en zuivert intens. Het geeft je immuumsysteem een boost. Het zou zuiverend, pijnstillend en verkoelend zijn. Een bergkristal kan ook de werking van andere stenen versterken. Het brengt naast je lichaam ook de geest in balans. Het laat je helder denken en vergroot je concentratievermogen. Door de verkoelende en heilzame werking is het ook een fijne steen bij bijvoorbeeld reisziekte.

Citrien

Afkomst: citrien ontstaat doordat amethist of rookkwarts te verhitten tussen de 400 en 560 graden, en dan verdwijnt de paarse klaar en ontstaat er een gele. De belangrijkste vindplaatsen zijn Brazilië, Madagaskar, Spanje, Frankrijk, Schotland en de voormalige Sovjet-Unie.

Uiterlijk: van lichtgeel tot diep ambergeel, bijna oranje

Extra: leeuw, maagd, ram en tweelingen. Geboortemaand november. 1ste, 2de en 3de  chakra. 

Leuk weetje: een andere naam voor deze steen is citroenkwarts en de naam is afgeleid van het Latijnse citrus, citroenboom.

Positieve eigenschappen: citrien word al jarenlang gezien als een stukje zon. Vroeger werd het voorgeschreven bij depressie. Ook werd het gegeven op een huwelijk, het zou voor een lang en gelukkig huwelijk zorgen. Citrien staat dus bekend om zijn heldere, vrolijke energie en wordt vaak gezien als de steen van overvloed en voorspoed. Het wordt soms de “koopmanssteen” genoemd vanwege zijn veronderstelde vermogen om welvaart en succes in zakelijke ondernemingen te bevorderen.

Citrien wordt ook geassocieerd met de zonnevlechtchakra, het energiecentrum dat verband houdt met persoonlijke kracht en wilskracht. Het kan helpen bij het versterken van zelfvertrouwen, het nemen van beslissingen en het bevorderen van een gezonde eigenwaarde. Het wordt vaak gebruikt om positiviteit en zelfvertrouwen te versterken, en het kan helpen bij het loslaten van negatieve gedachten en emoties. Daarnaast wordt citrien vaak gebruikt om negatieve energie te transformeren en een positieve sfeer te creëren. Het kan helpen bij het stimuleren van creativiteit, het verbeteren van concentratie en het bevorderen van innerlijke harmonie.

Hazelwood

Afkomst: hazelwood is geen edelsteen of mineraal, maar een bijzondere houtsoort. De oorsprong is van de Corylus Cornuta boom in Canada. Alle hazelwood wat gebruikt wordt in onze sieraden komt daar dan ook vandaan.

Uiterlijk: het is een natuurproduct dus er zijn variaties in het hout.

Leuk weetje: hazelwood wordt al lang gebruikt door oude stammen. Die geloofden al in de positieve eigenschappen bij het doorkomen van tandjes.

Positieve eigenschappen: hazelwood bevat zogenaamde fytochemische stoffen. Stofjes die gaan reageren als ze in aanraking komen met de huid. Ze zouden werken zoals antioxidanten, die weefsels en DNA in cellen beschermen tegen vrije radicalen. Ook zou hazelwood positief werken bij: maagzuur, artritis, gewrichtspijnen, reflux, eczeem, migraine, gevoelig tandvlees en zweertjes. En het zou kinderen kunnen helpen bij doorkomende tandjes.

Hematiet

Afkomst: het komt in relatief veel plekken ter wereld voor waaronder Duitsland, in de rivieren Lahn, Eifel en Harz. Maar ook wordt in Engeland, Italië, Australië, Mexico, Brazilië en Canada. Een leuk detail is, dat dit mineraal ook op Mars te vinden is, vandaar dat deze planeet wordt gekenmerkt door een rode gloed.

Uiterlijk: is roodbruin tot zwartgrijs, soms iriserend met een metaalglans. Hematiet is licht magnetisch maar niet zo sterk als magnetiet.

Extra: sterrenbeeld is Ram en het hoort bij de 1e chakra.

Leuk weetje: Hematiet is afgeleid van het Griekse woord aima wat bloed betekent. Dit komt omdat het aarde en andere gesteente waar het aanwezig is een roodachtige kleur kan geven.

Positieve eigenschappen: de werking van deze edelsteen is aardend, beschermend en harmoniserend. De steen geeft zelfvertrouwen en vergroot het zelfrespect. Daarbij stimuleert het de overlevingsdrang en wordt de wilskracht versterkt. Het verbetert de concentratie en het geheugen, erg fijn op bijvoorbeeld school of werk. Het is een goede steen om te dragen als hulp bij verslavingen en dwangstoornissen. Hematiet stimuleert de opname van ijzer en de vorming van rode bloedlichaampjes. Deze steen zou een krachtige werking op het bloed hebben. Het helpt bij problemen met de bloedsomloop, zoals bloedarmoede, aambeien en neusbloedingen. Het werkt eveneens bij kramp in de benen en bij slapeloosheid. Met zelfvertrouwen en een goed gevoel weer lekker slapen dus.

Jade

Afkomst: in onze handgemaakte sieraden wordt Afrikaanse jade gebruikt. Dat geeft de vindplaats aan. In Zuid-Afrika en Zimbabwe wordt deze mooie steen gevonden en veel gebruikt ook door lokale kunstenaars.

Uiterlijk: jade komt in diverse tinten groen. Van smaragdgroen tot lichtgroen. Maar ook gele, bruine en paarse variaties kom je tegen. Let op met de benaming van New Jade, dit is vaak serpentijn wat geen echte jade is. Een prima steen, maar met een ietwat andere werking weer.

Extra: de geboortemaand maart wordt toegekend aan jade en het sterrenbeeld Weegschaal.

Leuk weetje: jade wordt al heel lang gebruikt. Er zijn vondsten gedaan van 11.000 voor Chr. Geliefd in China maar ook veelgebruikt door de Maya’s en Azteken. Jade werd ook meegeven aan de doden. In Tibet en Nepal wordt jade zelfs gezien als een heilige steen, de ziel zou in een huis van jade wonen.

Positieve eigenschappen: het dagelijks aanraken van jade zou geluk en voorspoed brengen. Het is een steen van zuiverheid, wijsheid en bescherming. Beschermen tegen ongevallen en ongelukken, ideaal met onze nieuwsgierige kinderen. Het is een fijne steen om mee te nemen tijdens reizen. Jade zou ook liefhebben en meeleven vergroten. Fijn als die spullen weer op de trap blijven staan in je huis… Jade zou ook fijne dromen aantrekken die je beter kan onthouden. Voor volwassenen wordt Jade ook genoemd voor een positieve stimulans met betrekking tot vruchtbaarheid en voor een voorspoedige bevalling. De zuiverende werking zou zelfs het bloed kunnen helpen met afvalstoffen lozen en klachten van reuma, jicht en vocht vasthouden verminderen.

Werking edelstenen, mineralen en barnsteen

Labradoriet

Afkomst: de naam van labradoriet is afkomstig van waar het ontdekt is – Labrador (Canada). Tegenwoordig wordt de meeste labradoriet gevonden in Finland, Madagascar, Rusland, de VS, Australië en Groenland.

Uiterlijk: labradoriet is veelkleurig. Meestal is de steen geel en blauw op een grijze achtergrond. Maar het kan ook oranje, groen, zwart, wit of rood opglanzen. Het kleurenspektakel van labradoriet komt door talrijke plaatvormige insluitsels die het licht breken. Dat effect wordt labradoriseren of schiller-effect genoemd. Hoe meer kleuren je kan zien, hoe kostbaarder de steen zou zijn.

Extra: dit is geen geboortesteen of specifiek toegeschreven bij een sterrenbeeld. Het zou goed passen bij sterrenbeeld Kreeft, Leeuw, Schorpioen en Boogschutter. Labradoriet zou een sterk beschermende spirituele steen zijn.

Leuk weetje: labradoriet is de nationale steen van Finland. In de Feng Shui wordt gebruik gemaakt van labradoriet voor water energie, een handig middel om je levenspad en carrière mogelijkheden te ontdekken.

Positieve eigenschappen: dit kristal zou goede bescherming bieden tegen negatieve energie. De steen kan helpen bij het verminderen van angst en geeft kracht, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen. Een goede steen ook bij overprikkeling, veel mensen met hooggevoeligheid dragen graag labradoriet om die reden. Het zou de intuïtie versterken. Ook zou deze steen pijnstillende eigenschappen ondersteunen.

Lapis lazuli

Afkomst: lapis lazuli wordt wereldwijd gevonden. Maar de meest gebruikte vindplekken zijn Italië, de VS, Afghanistan en Chili.

Uiterlijk: lapis lazuli staat bekend om de diepblauwe kleur. Hoe intenser de kleur blauw is, hoe kostbaarder de prijs. In lapis lazuli vind je vaak ook andere edelstenen en mineralen zoals gouden elementen van pyriet. Bevat het gouden pyriet elementen, dan kan dit weer voor een hogere prijs zorgen.

Extra: september is de geboortemaand en Boogschutter en Maagd is het sterrenbeeld wat erbij hoort. Verder wordt het toegekend aan de 5e en 6e chakra.

Leuk weetje: lazur betekent ‘blauwe steen’ in het Perzisch.

Positieve eigenschappen: wil je graag je nieuwsgierigheid en honger naar leren voeden? Lapis lazuli kan helpen bij het verkrijgen van kennis, waarheid en leren. Die eigenschappen kunnen ook bijdragen aan heldere en fijne communicatie met andere mensen. Het is verder een spirituele steen die je kan helpen bij spirituele vaardigheden. Ook wordt de werking van deze edelsteen vaak aan creativiteit en helderheid van geest gelinkt. Het is een mooie steen met een positief effect op vriendschappelijke en liefdesrelaties. De steen maakt oprecht, geeft innerlijke rust, vrede en helpt innerlijke waarheid te vinden plus deze te accepteren. Het zou kunnen helpen om jezelf te vinden en zijn, waardoor jij je eigen weg kan bewandelen. Ideaal om voor kinderen de waarheid te leren spreken, zeker als er weer koekjes missen uit de pot ;).

Maansteen

Afkomst: maansteen is een betaalbare en geliefde steen. Je kan het onder andere vinden in: Mexico, Australië, Noorwegen, Armenië, Madagaskar en India.

Uiterlijk: veel mensen denken dat maansteen wittig grijs is maar het kan ook grijs, groen, bruin, zwart en perzikachtige kleuren hebben. Alle maanstenen hebben een satijnachtige glans. Is deze glans blauw, dan wordt de edelsteen blauwe maansteen genoemd. De parelmoerglas is kenmerkend en soms heeft het ook een kattenoog effect.

Extra: Kreeft, Schorpioen, Steenbok, Vissen en Weegschaal zijn de sterrenbeelden en februari en juni zijn de geboortemaanden. Het staat bekend als heel-, bescherm- en vrouwensteen.

Leuk weetje: maansteen is ook een mooi cadeau bij een 13 jarig huwelijksjubileum

Positieve eigenschappen: maansteen staat bekend als sterke vrouwelijke steen. Het versterkt de vrouwelijke eigenschappen, ook bij mannen. De steen staat voor vruchtbaarheid, gevoel, intuïtie en liefde. Het is een goede steen voor vrouwen die zwanger zijn of willen worden. Het zou de bevalling en borstvoeding ondersteunen. Maar ook rondom menstruatie en overgang is het behulpzaam. Maanstenen zijn fijn voor reinigen van energie in en om je heen. Voor kinderen zou de maansteen positief werken op de pijnappelklier wat een gezonde groei zou helpen. Ook kan het helpen bij herstellen van een verstoord slaap- en waakritme. Als kleine bonus zou maansteen allergische reacties op insectenbeten kunnen verzachten en verminderen. Is er ook slaapkleding in maansteen te krijgen?

Malachiet

Afkomst: al sinds de oudheid wordt malachiet gewonnen uit de Kopergordel (Copperbelt) in Congo-Kinshasa en Zambia. De malachietzone in Afrika strekst zich uit van de provincie Katanga tot in Zambia. Maar ook wordt het onder andere gevonden in: Cuba, Chili, Mexico, Bolivia, Canada, Europa en de VS.

Uiterlijk: malachiet is geelgroen tot zwartgroen. het is doorschijnend met een glasachtige- tot zijdeglans. Het is herkenbaar door de groengestreepte tekeningen.

Extra: sterrenbeeld Schorpioen pas hierbij, maar ook Waterman, Weegschaal en Stier hebben goede connecties met de steen.

Leuk weetje: in de Middeleeuwen geloofde men dat malachiet kon waarschuwen voor vergif. Dompel je malachiet onder in een beker met drinken, en verkleurt deze? Dan zou er gif inzitten! Ook staat de steen bekend om te kunnen helpen om de taal der dieren te verstaan.

Positieve eigenschappen: malachiet staat bekend om het zelfgenezend vermogen en absorbeert veel negatieve energie. Ook staat het bekend als een typische vrouwensteen: helpt bij zwangerschappen, kalmeert pijnlijke menstruatieklachten, vergemakkelijkt bevallingen, verkleint de kans op kraamvrouwenkoorts en doet borstvoeding toeschieten. Maar mannen kunnen ook zeker baat hebben bij het dragen van deze steen. Prostaatklachten, blaasontsteking en jicht zouden ook positief beïnvloed kunnen worden door malachiet. Last van spataderen een aambeien? Malachiet zou de bloedsomloop kunnen versterken en de wanden van de bloedvaten. Ook kan de steen helpen bij waanbeelden, duizelingen, angsten en nachtmerries. Voor kinderen wordt de steen vaak gebruikt in geval van wagenziekte.

Onyx

Afkomst: onyx wordt gevonden in Argentinië, Brazilië, Madagaskar, Mexico, Urugay, de VS en pakistan.

Uiterlijk: onyx staat bekend om de ‘zwarte steen’. In het zwart zitten vaak witte banden. De steen is doorschijnend met een matte tot zijdeglans

Extra: het is geen geboortesteen. Sterrenbeeld Steenbok hoort erbij. Onyx staat bekend als heelsteen.

Leuk weetje: het Griekse woord onyx betekent ‘vingernagel’. De witte strepen op het zwart lijken ook wel wat op de witte strepen in onze nagels.

Positieve eigenschappen: nuchterheid, analytisch denken, logica, realistisch en concentratie zijn werkingen die aan de onyx worden toegekend. Het is een perfecte steen voor mensen die makkelijk afgeleid of beïnvloed worden. Onyx wordt ook wel gebruikt als rouwsteen omdat het verdrietige en negatieve gevoelens om zou kunnen zetten naar positieve. Fysiek zou onyx een positieve werking op het immuunsysteem en gehoor hebben. Dus heeft jouw kind wat moeite met luisteren, onyx zou zomaar behulpzaam kunnen zijn :).

Rode Jaspis

Afkomst: dit is één van de weinige edelstenen die je gewoon in Nederland kunt vinden tussen het grind of zand. Maar de belangrijkste vindplaatsen zijn India, Mexico, Duitsland, Afrika, Australië, Brazilië, Egypte, Frankrijk en de VS.

Uiterlijk: diepbruin tot bruinrood van kleur. Maar ook gele of groene jaspis bestaat.

Extra: steenbok, ram, leeuw, schorpioen zijn de bijpassende sterrenbeelden. De geboortemaand is oktober. Het is één van de belangrijkste heelstenen.

Leuk weetje: rode jaspis was de lievelingssteen van keizer Karel IV. Hij liet de wanden van zijn kasteel bekleden met bloedrode jaspis.

Positieve werking: jaspis staat bekend één van de belangrijkste heelstenen. Het zou ondersteunen bij het verwerken van trauma’s, stress, overspannenheid en verdriet. Het beschermt bij aanvallen van duizeligheid, stimuleert de spijsvertering en vergroot de eetlust. De steen helpt je jouw doelen waarmaken en ideeën omzetten in actie. het maakt strijdlustig, daadkrachtig en vastberaden. Wil je ergens 100% voor gaan? Jaspis is je helper! Ook ondersteunt het bij opkomen voor jezelf, maakt je weerbaar, geeft moed en vermindert angst voor conflicten. Een stoere steen die ook nog eens aardend werk en beschermt tegen straling en negatieve invloeden. Verder verlicht het bij menstruatieproblemen en helpt het bij de groei en geboorte van kinderen.

Rookkwarts

Afkomst: het is een veel voorkomende steen en wordt voornamelijk gewonnen in Brazilië, China, de VS en Australië.

Uiterlijk: rookkwarts heeft een grijzige kleur. Sommigen zijn heel donker, bijna zwart, en anderen juist heel licht en doorschijnend. De glans is glasachtig.

Extra: Stier, Weegschaal en Steenbok zijn de matching sterrenbeelden. Het staat bekend als een beschermende steen.

Leuk weetje: Arabische volkeren gebruiken de steen als waarschuwing. Bij naderend onheil zou deze namelijk verkleuren

Positieve werking: bescherming, aarding en ontspanning. Rookkwarts is een fijne steen bij stressvolle situaties. Het kan helpen loslaten, ontspannen en accepteren. Daardoor zou ook de positieve eigenschap van veerkracht helpen bij angsten en nachtmerries. In de omgeving zou rookkwarts positief werken op straling. Denk aan telefoons, wifi, wateraders etc. Fysiek zou rookkwarts pijnstillend, ontkrampend en ontgiftend werken. Door de nuchtere werking wordt de steen ook vaak ingezet bij het stoppen van roken en andere verslavingen. Voor kinderen een fijne beschermende steen die pijnstillend kan werken en voor rust kan zorgen.

Rozenkwarts

Afkomst: een geliefde steen die veel gevonden wordt op plekken zoals: de VS, India, Brazilië, Japan, Madagascar en China

Uiterlijk: De steen is altijd roze van kleur. Soms dieproze, en soms juist weer lichter. Doorschijnend met een glasachtige tot vettige glans.

Extra: Stier, Kreeft en Weegschaal zijn bijpassende sterrenbeelden en de geboortemaand januari hoort erbij

Leuk weetje: in de klassieke Griekse en Romeinse tijd dacht men dat rozenkwarts door de godin van de liefde, Aphrodite/Venus op aarde was gebracht. Rozenkwarts staat bekend als de steen van het kind en van de kunstenaar.

Positieve werking: rozenkwarts zou beschermen wat klein en kwetsbaar is. Ook zou het de steen van vriendschap en onvoorwaardelijke liefde zijn. Het zou ons helpen accepteren wie we zijn zodat we ook anderen kunnen liefhebben. In huis zou rozenkwarts rustgevend en harmoniserend werken. Vroeger werden er maskers van rozenkwarts gemaakt, het zou namelijk ook een verjongend effect op de huid hebben. Dat verklaart weer de edelsteen rollers voor de huid die nu helemaal populair zijn. Rozenkwarts op je nachtkastje kan een positief effect hebben op je nachtrust. Ook zou het kalmerend werken bij verdriet en trauma’s.

Tijgeroog

Afkomst: Zuid-Afrika, India, Myanmar, West-Australië en de VS

Uiterlijk: familie van de kwartsfamilie. Deze steen heeft een zeer kenmerkend en herkenbaar uiterlijk. Er lopen banden op de steen die geelbruin tot goudbruin zijn. Als je de steen beweegt zie je een cat’s eye-effect, het lijkt te bewegen als je de steen beweegt.

Extra: Stier en tweelingen zijn bijpassende sterrenbeelden en de geboortemaand november past erbij. Chakra 1ste, 2de en 3de.

Leuk weetje: één van de meest gestolen stenen omdat vroeger dieven en gokkers dachten dat het een amulet voor succes was. Ook kregen vrouwen vroeger melk met een tijgersteen erin van hun man als die ging vechten. Dit zou zorgen dat ze niet ontrouw zo zijn als hij weg was. En als ze dit wel was, dat ze dan niet zwanger zou worden.

Positieve werking: Tijgeroog staat bekend om zijn beschermende eigenschappen en wordt vaak gebruikt als een steen van moed en zelfvertrouwen. Het wordt gezegd dat tijgeroog de drager helpt om innerlijke kracht te vinden, angsten te overwinnen en een positieve mindset te ontwikkelen. Het staat ook bekend om zijn vermogen om balans en stabiliteit te bevorderen, zowel op emotioneel als op fysiek niveau. Tijgeroog wordt vaak geassocieerd met het derde oogchakra en wordt gebruikt om inzicht, helderheid en intuïtie te versterken. Daarnaast wordt het soms gebruikt om negatieve energie af te weren en bescherming te bieden tegen negatieve invloeden.

Toermalijn

Afkomst: toermalijn wordt in alluviaal zand en pegmatieten gevonden. De meeste stenen komen uit Brazilië. Maar ook Sri Lanka en Afrika kennen een grote toermalijn productie. Daarnaast kan het ook uit de VS, Afghanistan en Pakistan komen.

Uiterlijk: De steen kan diverse kleuren hebben. De meest bekende variant is wel zwarte toermalijn, ook wel schörl genoemd. Het is doorzichtig tot doorschijnend met een glasachtige glans, tot helemaal donker en zwart.

Extra: Weegschaal, Schorpioen en Steenbok zijn bijpassende sterrenbeelden en de basis chakra heeft de beste match maar het zou alle chakra’s reinigen.

Leuk weetje: deze edelsteen behoort bij de nieuwe stenen en is pas in de 18e eeuw ontdekt.

Positieve werking: toermalijn zou aardend, beschermend en reinigend werken. kan ontspannend werken bij zenuwachtigheid en stress. De zwarte toermalijn is een steen wat beschermd tegen allerhande straling, van mensen en producten. Het is een veelgebruikte steen op nachtkastjes naast een mobiele telefoon om die reden. Ook planten, dieren en bomen zouden goed reageren op de werking van deze steen. Het zou echt een schild vormen, voert negatieve energie af en dat geeft ruimte tot opschoning en aansterken. Misschien ook een idee voor die persoon met minder groene vingers, een toermalijn steentje in de plantenpot erbij.

Werking edelstenen, mineralen en barnsteen

Turkoois

Afkomst: de beste vindplek voor turkoois is in Iran. Maar tegenwoordig komt de meeste turkoois uit de VS en Mexico.

Uiterlijk: hemelblauw, groenblauw, appelgroen, blauwgroen en groenblauw. Vaak met bruine of zwarte aders, oftewel spinnenweb-patroon. Het is een vrij zeldzame steen en wordt daardoor graag nagemaakt. Onze Turkoois is helemaal gecheckt op echtheid.

Extra: Waterman, Boogschutter en Vissen als sterrenbeeld en geboortemaand december. Het is een sterk geneeskrachtige, zuiverende en beschermende steen.

Leuk weetje: de naam is afgeleid van het woord ‘turcois’, wat uit Turkije betekent. Tijdens de kruistochten tussen 1095 en 1271 werd deze steen door kruisvaarders gevonden en meegenomen tijdens een route die langs Turkije liep.

Positieve werking: de steen is een symbool voor nobelheid, wijsheid en onsterfelijkheid. De indianen geloven dat turkoois iemand mooier, aantrekkelijker en gezonder maakt. Verder staat deze steen bekend om te kunnen helpen bij zelfverwezenlijking, creatieve oplossingen, evenwicht en relatieproblemen. Voor kinderen wordt turkoois ingezet als beschermsteen, vooral voor kinderen die veel geplaagd worden. Ook kan het klachten in de mond doen afnemen zoals aften, ontstekingen en doorkomende tanden. Aan de ene kant kan turkoois zorgen voor rust en balans en heeft een positieve werking bij depressie, angsten, apathie en paniekaanvallen. Aan de andere kant kan de steen juist ook verfrissend werken en energie en inzichten geven.

Zonnesteen

Afkomst: tegenwoordig wordt zonnesteen veel gevonden bij de VS, Canada, Noorwegen, Australië, India, China en Mexico.

Uiterlijk: perzik tot oranjekleurig is deze glinsterende zonnesteen. Van lichter oranje en goud tot donker oranje en rood.

Extra: Leeuw, Stier en Weegschaal zijn de passende sterrenbeelden. Een stemmingsverbeterende steen.

Leuk weetje: de Vikingen zouden vroeger zonnesteen gebruikt hebben als kompas op zee.

Positieve eigenschappen: zoals de naam en uiterlijk al doet vermoeden is de zonnesteen een vrolijke steen. Somberheid zou verdwijnen en het vergroot de levensvreugde. Je krijgt meer energie en zin het leven. Het zou het zelfhelend vermogen stimuleren. En het zou helpen bij slaapstoornissen. Ook kan het van positieve invloed zijn bij chronische keelpijn, maagzweren en reuma. Haal het zonnetje in huis met deze vrolijke steen.

Handige overzichten werking edelstenen

Geboortestenen

Er zijn geen echte regels in geboortestenen. Er word gekeken naar de positieve eigenschappen die een edelsteen of mineraal zou hebben. Dan wordt er gekeken wat passend is bij een geboortemaand. Vaak in een bepaalde en passende kleur. In de eerste rij staan de meest gangbare geboortestenen. De rij erna zijn ook zeker passend. Zo heb je wat keuze. Want het is namelijk een leuk cadeau voor jezelf, iemand anders of als kraamcadeau. De werking van edelstenen en mineralen zouden een beschermende en positieve werking hebben.

De stenen die wij in ons assortiment hebben zijn doorklikbaar in onderstaand schema. Zo ga je direct naar de items in de webshop toe! Hierboven in deze pagina vind je de positieve eigenschappen en andere informatie van de stenen die we gebruiken in onze sieraden.

januari smaragd rozenkwarts
februari amethist maansteen
maart jade / aventurijn aquamarijn
april bergkristal kwarts
mei smaragd saffier
juni parel maansteen
juli robijn carneool
augustus peridot jade
september saffier lapis lazuli
oktober opaal jaspis
november citrien tijgeroog
december turkoois blauwe topaas

Chakra’s

Een chakra is een term uit de traditionele Indiase cultuur/religie. Het staat voor energiestromingen/banen/cirkels in en om het menselijk lichaam. Elke chakra heeft een nummer, kleur en plek op een lichaam. Voor een goede levensenergie is een balans en goede stroming van een chakra belangrijk. Chakra betekend overigens letterlijk cirkel of wiel. De werking van edelstenen en mineralen worden veel gebruikt voor het versterken van bepaalde chakra’s. Ook voor het in balans brengen of om bepaalde blokkades te doorbreken. Nummer 1 chakra begint bij je roots, je stuitje. Ze gaan in een rechte rij omhoog en eindigen bij nummer 7, de kruinchakra.

De edelstenen die in ons assortiment staan zijn doorklikbaar, zo kom je direct uit bij sieraden hiervan!

Nummer & naam Kleuren Edelstenen & mineralen
1. Muladhara: wortel-, basis- of stuitchakra rood, bruin, zwart onyx, granaat, hematiet, robijn, rode jaspis, versteend hout, vuuragaat, rookkwarts en zwarte toermalijn
2. Svadhisthana: sex, heiligbeen of sacraalchakra oranje agaat, carneool, maansteen, oranje calciet, zonnesteen en tangerine kwarts
3. Manipura: zonnevlecht geel of goud barnsteen, citrien, gele avonturijn, gele jaspis, goud labradoriet, goudtopaas, zonnesteen en tijgeroog
4. Anahata: hartchakra groen, roze jade, groene aventurijnmalachiet, peridoot, rozenkwarts, smaragd en serpentijn
5. Visuddha: keelchakra lichtblauw angeliet, aquamarijn, blauwe calciet, celestien en turkoois
6. Ajna: voorhoofd of derde oog chakra donkerblauw azuriet, blauwe avonturijn, blauwe apatiet sodaliet en lapis lazuli
7. Sahasrara: kruinchakra paars, wit, kleurloos amethist, bergkristal, witte agaat, sneeuwkwarts en tanzaniet

Sterrenbeelden

Ook bij sterrenbeelden worden bepaalde edelstenen en mineralen toegekend. Dit kan te maken hebben met de geboortemaand. Maar ook met bepaalde eigenschappen die bij een sterrenbeeld horen. Er passen dus meerdere stenen bij een sterrenbeeld en niks is echt bepalend. Het belangrijkste is dat een steen goed voelt! Hieronder een overzicht welke sterrenbeelden en welke stenen goed matchen. De werking van edelstenen en mineralen vind je hier boven in de tekst terug.

SterrenbeeldDatumEdelstenen en mineralen
1. Steenbok22 december tot 19 januarimaansteenonyxrookkwarts, bergkristalrode jaspis, toermalijn
2. Waterman20 januari tot 18 februariamethistaquamarijnmalachietturkoois, fluoriet, aventurijn, amazoniet
3. Vissen19 februari tot 20 maartamethistaquamarijnmaansteenturkoois, agaat, opaal, fluoriet
4. Ram21 maart tot 19 aprilcarneool, granaat, robijn, rode jaspis
5. Stier20 april tot 20 meimalachietrookkwartsrozenkwartszonnesteen, aventurijn, rhodoniet, mosagaat
6. Tweelingen21 mei tot 20 juniaquamarijn, citrien, agaat, tijgeroog, topaas, chalcedoon
7. Kreeft21 juni tot 22 julilabradorietmaansteen, chalcedoon, opaal, rozenkwarts, carneool
8. Leeuw23 juli tot 22 augustusbarnsteenlabradorietzonnesteen, bergkristal, tijgeroog, pyriet, citrien, gele jaspis
9. Maagd23 augustus tot 22 septemberlapis lazuliamethist, aventurijn, sodaliet, amazoniet, carneool
10. Weegschaal23 september tot 22 oktoberaquamarijnjademaansteenmalachietrookkwartsrozenkwartszonnesteen, toermalijn, howliet
11. Schorpioen23 oktober tot 21 novemberaquamarijnlabradorietmaansteenmalachiet, toermalijn, agaat, rode jaspis, robijn, opaal
12. Boogschutter22 november tot 21 decemberlabradorietlapis lazuliturkoois, aventurijn, sodaliet, topaas, chalcedoon, opaal