Super leuk zo’n badeendje! Totdat je je gaat verdiepen in de gevaren van zo’n onschuldig ogend plastic eendje. Dan zijn ze opeens best eng. En serieus gevaarlijk voor de gezondheid.
Bacteriebom
Het eerste gevaar schuilt in het gaatje. Je kunt je voorstellen dat badwater niet super schoon is. Dan is het dus ook niet zo fris als dat in een badeendje terecht komt. Zelfs als je het eendje leeg drukt na het badderen, blijven er restjes achter die heerlijk gaan broeien. Het resultaat is een alsmaar groeiende hoeveelheid vuiligheid, schimmels en bacteriën. Het schattige badeendje verandert in een bacteriebom. Recent onderzoek door ‘Force Technology’ heeft aangetoond dat de hoeveelheid bacteriën in een badeend 6500 keer meer is dan de toegestane veilige hoeveelheid. Bah!
Natuurlijk is het onnodig (en zelfs ongezond) om je kind op te laten groeien in een steriele omgeving. Maar je kunt ook overdrijven met de hoeveelheid ziekteverwekkers waar je kleintje aan bloot stelt tijdens het badje.
De oplossingen volgens andere moeders
Even googelen leerde mij dat vele andere moeders dit probleem ook ontdekt hebben. Het komt blijkbaar regelmatig voor dat er opeens wat drab uit het eendje in het badwater terecht komt of dat kindjes na ieder badje huiduitslag en diarree krijgen. Ja, dan schrik je wel even.
De geboden oplossingen variëren van de eendjes regelmatig schoonmaken met chloor (want dat is zo lekker gezond in je badwater…) en het dichtmaken van het gaatje met lijm, tot het (zeer) regelmatig vervangen van de badeend. Ik durf hier nog wel een oplossing aan toe te voegen: Koop badspeelgoed zonder gaatje. Zo simpel kan het zijn.
Shop badspeelgoed zonder gaatjesSlow death by rubber duck
Maar met een badeendje zonder gaatje ben je er nog niet. Waar is zo’n doorsnee badeend eigenlijk van gemaakt? Plastic. Om plastic lekker zacht te maken waardoor een eendje ingedrukt kan worden, is er hoogstwaarschijnlijk flink wat troep toegevoegd. Denk aan BPA, ftalaten en lood. Goedkoop en makkelijk te bewerken. En giftig en hormoon verstorend. En totaal niet biologisch afbreekbaar of te recyclen aangezien er bij verhitting veel gif vrij komt. Veel minder duurzaam dan dit wordt het niet.
Het is niet voor niks dat de badeend als voorbeeld wordt aangehaald door de auteurs van ‘slow death by rubber duck’, een boek over gifstoffen in producten die we dagelijks gebruiken. Geen zorgen, je kindje gaat echt niet langzaam dood door alleen een badeendje. Maar de opbouw van giftige stoffen (uit vele bronnen) in een lijf is op de lange termijn echt niet gezond en kan allerlei nare gezondheidsproblemen en zelfs kanker veroorzaken. Liever dus zoveel mogelijk voorkomen!
Fabrikanten zijn helaas niet verplicht om te vermelden welke stofjes er in het plastic zitten dat ze gebruikt hebben. Je zou dus op de gok een goedkope badeend kunnen aanschaffen en heel hard hopen dat er alleen veilige stoffen in zitten. Of je kiest voor een fabrikant die wel openheid biedt en duidelijk vermeldt dat er GEEN troep is toegevoegd aan dat schattige badeendje.
Veilige badeendjes
Ik heb gekozen voor de badspeeltjes van Hevea en Tikiri. Deze zijn gemaakt van natuurlijk rubber en bevatten geen akelige stoffen. Ook hebben ze geen gaatjes! Wel zo hygiënisch! Oké, ik moet toegeven dat ze iets duurder zijn dan de gemiddelde plastic eend uit China. Maar dat heb ik wel over voor een bad met normaal badwater, in plaats van water vol bacteriën en giftige stoffen. Stukken beter voor mijn gemoedsrust en mijn dochter is er ook helemaal blij mee! Ze kan er heerlijk mee knuffelen (vooral met de grote Alfie, die is echt enorm!) en geeft ze heel veel kusjes. Je vindt dit veilige badspeelgoed hier 🙂
Super leuk zo’n badeendje! Maar kies dan wel een goede!
Ga naar het badspeelgoed