De kwetsbare babyhuid

Kwetsbare babyhuid
Onze schattige mini-mensjes zijn op zo enorm veel manieren kwetsbaar, dat de huid niet als eerste in je op komt als je denkt aan de bescherming van je baby. Toch is het een belangrijk orgaan dat constant in contact staat met de buitenwereld. Ergens weten we het ook wel… Het is niet voor niks dat we massaal grijpen naar ‘milde’ verzorgingsproducten die speciaal voor baby’s zijn gemaakt. En we krijgen het advies om babykleding voor het eerste gebruik te wassen met een wasmiddel zonder parfum om dat huidje te beschermen. Maar wat maakt die babyhuid nou eigenlijk zo kwetsbaar? Welke gevaren liggen op de loer?

Vijf keer zo dun

De babyhuid is vijf keer zo dun als de huid van een volwassene. Dit zorgt ervoor dat de babyhuid snel geïrriteerd raakt en dat potentieel schadelijke stoffen makkelijk het lichaam binnen dringen. Als je dan ook nog bedenkt dat baby’s in verhouding veel meer huid hebben dan volwassenen, dan begrijp je dat het kritisch bekijken van de ingrediënten van de baby-verzorgingsproducten geen overbodige luxe is. Veel van die onschuldig ogende flesjes en potjes bevatten namelijk ingrediënten die stiekem helemaal niet zo mild en onschuldig zijn.

Huidirritatie en eczeem

Huidproblemen bij jonge kinderen komen veel voor, veel meer dan vroeger. Meer dan twee derde van de kinderen heeft er wel eens last van en ongeveer 20% heeft langdurig last van eczeem. Als belangrijkste oorzaak wordt genoemd dat de kinderen te vaak in bad gaan en dat er te veel sterk synthetisch geparfumeerde verzorgingsproducten (met daarin schadelijke stoffen) worden gebruikt. Ik denk dat dit de meest onschuldige uiting is van de gekwelde kwetsbare babyhuid, maar wel een vervelende!

Wat kan er dan nog meer gebeuren?

Ontzettend veel. Echt waar. Schadelijke stoffen in onze verzorgingsproducten worden in wetenschappelijk onderzoek onder andere gerelateerd aan ADHD, astma, spierziektes, vruchtbaarheidsproblemen (bijvoorbeeld PCOS), een verlaagde intelligentie en zelfs kanker. En dan noem ik er nog maar een paar van een hele waslijst. Het lastige is dat dit allemaal lange termijn effecten zijn. Daardoor lijkt het alsnog niet zo ernstig en is het makkelijk te negeren. Ik zal er op ééntje inzoomen om het wat duidelijker te maken.

Oorzaken van kanker

Minder dan 10% van de kanker wordt veroorzaakt door een genetische factor, meer dan 90% wordt veroorzaakt door lifestyle en de omgeving. Denk aan roken, ongezond eten, zonnen, luchtvervuiling en schadelijke stoffen in onze dagelijkse producten. Dat de kans op kanker te verkleinen is door gezond te leven weten we allemaal, maar bewust kiezen voor producten zonder schadelijke stoffen helpt ook! Kinderen zijn tot maar liefst 65 keer gevoeliger voor de meeste kankerverwekkende stoffen, niet alleen door hun dunne huidjes maar ook doordat de celdeling veel sneller gaat omdat ze nog groeien. Als zo’n cel beschadigd raakt ontstaat er een ‘litteken’, dit vergroot later de kans op het ontstaan van kanker.

Ingrediënten

Tja, ingrediënten kritisch bekijken… Dat is best lastig. Het is een lijstje met bijna alleen maar nietszeggende namen. Tenzij je een specialist bent natuurlijk, maar dat is de gemiddelde ouder niet. Ik heb me hier inmiddels in verdiept en alle verzorgingsproducten die je vindt op de kleine lama zijn door mijn keuring heen gekomen. In komende blogs zal ik je aan de hand van voorbeelden uitleggen wat het verschil is tussen de merken die ik verkoop en de merken in de supermarkt. rachelle    

Een reactie op “De kwetsbare babyhuid

  1. Anoniem zegt:

    Ik moet eerlijk zeggen dat ik mij er eigenlijk nooit zo in verdiept heb, en dus ook geen weet van had eigenlijk. Ik ben heel benieuwd naar je vervolgblogs over de verschillen tussen de merken die jij verkoopt en de babyproducten van Zwitsal/Etos/Jumbo/Enz.

Reacties zijn gesloten.

De waardering van www.dekleinelama.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 4330 reviews.