De werking van Himalaya Zoutlampen

hoe werkt een zoutlamp

Lampen hebben van zichzelf al een positieve uitwerking op onze stemming. Ze bieden warmte en sfeer. Himalaya zoutlampen doen hier nog een schepje (zout) bovenop. Je leest er alles over in dit blog!

Wat zijn Himalaya Zoutlampen?

Zoutlampen zijn niets meer maar zeker ook niets minder dan een groot blok zout. Ze zijn er in diverse kleuren, maten vormen. Doordat het om een natuurproduct gaat is elke zoutlamp uniek. De zoutlampen zijn te verkrijgen als lamp of als theelichthouder. Het wordt ook wel Haliet genoemd en wordt veelal opgraven in Pakistan.
 
Ze zijn een echte sfeermaker en zorgen voor een aangename warmte in huis. Het geeft een sfeervolle gloed in de ruimte waarin hij wordt geplaatst dankzij zijn oranje, roze en of rode kleur. Net als de vorm kunnen ook de kleurtinenten variëren. Dit kleurverschil in de zoutlamp komt door de hoeveelheid ijzer in het zout. Des te meer ijzer, des te roder zal hij kleuren. Behalve ijzer zitten er nog andere sporenelementen in de zoutlampen zoals zink, magnesium en kalium. Behalve bovenstaande kleuren bieden we nu ook witte zoutlampen aan. Ook deze lamp geeft warm zuiverend licht en is dankzij zijn meegeleverde LED lampje ook nog eens energiezuinig.
 
Heb jij een zoutlamp in huis en wil je weten of dit een ‘echte’ is? Kijk dan eens of deze zweet bij vochtig weer. Wanneer dit het geval is ben je in het bezit van een echte zoutlamp. 
 

Hoe werken Himalaya Zoutlampen?

Wij zijn in ons dagelijkse leven omringt door vele positieve ionen. Ionen zijn elektrisch geladen moleculen/atomen. Deze positieve ionen ontstaan onder andere door elektrische apparaten. Je kunt je voorstellen dat we al snel een te veel aan positieve ionen in onze omgeving hebben.
Bij verwarming van een zoutlamp straalt deze juist negatieve ionen uit. Dat is juist goed want, deze neutraliseren de positieve ionen. Bovendien trekt de lamp vocht uit de omgeving aan waardoor stof en andere deeltjes aan de lamp blijven plakken.

Verder kunnen de negatieve ionen van de zoutlamp onze lucht zuiveren. Doordat de negatieve ionen zwaar zijn en zich graag aan elkaar binden nemen zij stoffen die door de lucht vliegen (zoals virussen, bacteriën enz) mee naar beneden. Die jij vervolgens opruimt door middel van je stofzuiger en je dweil. De zoutlampen zorgen dankzij hun zuiverende werking en sfeervolle eigenschappen direct voor een vrolijke/gemoedelijke stemming en een aanzienlijk betere nachtrust. Meer weten over de effecten van himalaya zoutlampen lees dan verder in de volgende alinea.

Wat zijn de effecten Himalaya Zoutlampen

Er wordt gezegd dat een Himalaya zoutlamp legio aan voordelen heeft. Je zou het nog het beste vergelijken met een ontspannen dagje aan zee. Voor het gemak hebben we de meest genoemde positieve eigenschappen van de zoutlamp op een rijtje gezet:

 • vrijer kunnen ademen
 • minder hoofdpijn
 • fitter gevoel
 • positiever gevoel
 • kalmerend
 • betere stofwisseling
 • minder droge keel
 • minder stress
 • verhoogt de weerstand
 • betere nachtrust
 • positieve voor mensen met allergieën, astma, bronchitis, COPD enz.

Uiteraard zijn deze positieve eigenschappen nooit medisch bewezen maar het feit dat zoveel mensen zweren bij een zoutlamp, zegt wel iets. En daarnaast zijn ze natuurlijk ook gewoon heel mooi! Ze staan sierlijk in de woonkamer en blinken uit als nachtlampje in de slaapkamer. Waar ga jij hem neerzetten?

Hou bij de keuze van je zoutlamp rekening met de grootte van je ruimte. Per m2 heb je ongeveer 250 gram zoutkristal nodig. Per kilo zoutlamp kan dus een oppervlakte van 4m3 worden gezuiverd. Je kunt er altijd voor kiezen om meerdere zoutlampen in een ruimte te plaatsen om voldoende effect te realiseren. Voor het beste resultaat laat je de lamp minimaal een aantal uur aan in een ruimte. Hoe groter de ruimte hoe groter de lamp. 
 
Let op: Waarschijnlijk overbodig, maar wel belangrijk, sommige huisdieren nemen wel eens een likje van de zoutlamp. Daar is het niet voor bedoelt! Geldt overigens niet alleen voor dieren maar ook voor kinderen en volwassenen ;).
 

Hoe maak je een zoutlamp schoon?

Als er van alles aan je zoutlamp blijft plakken wil je deze natuurlijk regelmatig reinigen. Om deze schoon te maken hoef je niet veel te doen. Een simpele droge doek of borstel is voldoende om het zout schoon te maken. Gebruik hiervoor geen vochtige doek.

We hopen dat je na het lezen van dit blog net zo overtuigd bent over de zoutstenen lampen als wij. In onze categorie zoutlampen kun je naar hartenlust theelichthouders en lampen in diverse maten en vormen kopen. Welke zoutlamp gaat jouw interieur sieren?

De waardering van www.dekleinelama.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 4338 reviews.