Duurzame herfstknutsels, een paar simpele en leuke dingen om te maken

hoofdfoto duurzame herfstknutsels

Herfst, herfst wat heb je te koop? Nou dit jaar is de herfst het seizoen wat voor velen er even inknalt. Van een prachtige zomer kijken we het hoekje om, waarbij een ijskoude windvlaag met regen zo in ons gezicht vliegt. Daarbij lopen de zorgen op. Zorgen over de wereld, gas- en elektriciteitsprijzen en meer. Een goed moment om even in een aangename cocon te kruipen wat mij betreft. En dat kan met deze duurzame herfstknutsels. Ze zijn simpel en toegankelijk. Je hebt weinig nodig. Daarbij is het ook nog eens duurzaam, iets wat in zulke lastige tijden ook belangrijk blijft wat mij betreft. Op de lange termijn is iedereen geholpen met duurzame keuzes. Mens, dier en natuur. Maar voor nu: trek je kaplaarzen aan, stof je kwasten af en warm je vingers op. We gaan creatief zijn :)!

herfst

Seizoen herfst

Het is heerlijk om met de seizoenen mee te leven wat mij betreft. Zo krijgt een jaar een beetje afwisseling en kleur. Ook voor kinderen is het heel fijn. Zo eten wij thuis graag met het seizoen mee. Uiteraard zijn we gek op aardbeien, maar die smaken net even wat lekkerder in de zomer. In de herfst kijken we juist weer uit naar dingen als mandarijntjes, pompoen en koekkruiden. Die smaken passen ook bij het seizoen. Ik heb als mens ook meer behoefte aan die verwarmende smaken. Daarbij geloof ik ook echt dat de seizoensvoeding de juiste vitamines en mineralen kent die bij die maanden horen. Ging deze blog niet over duurzame herfstknutsels? Zeker! 

Ook met voeding kan je leuke simpele en duurzame herfstknutsels maken. Die je ook nog eens kan opeten. Win-win wat mij betreft. En heb je een kindje wat jarig is in deze periode? Of een andere reden om te trakteren? Dan heb je nu mooi twee leuke seizoenstips tot trakteren. Het is namelijk erg leuk om een pompoentje te knutselen van een mandarijn en stukje groen komkommerschil of groene paprika. En wat dacht je van een leuke paddenstoel met een banaan en appel? Beetje aftoppen met wit glazuur en klaar.

  • Pel een mandarijn. Snij een stukje donkergroene steel van komkommer of paprika. Doe de steel in het mandarijntje en klaar is je minipompoentje!
  • Pel een banaan en snij in twee of drie stukken. Snij van een rode appel wat plakken. Doe de plak op de banaan, eventueel met een prikkertje. (waarschuw wel de eters/juf). En maak met wat poedersuiker en water glazuur en gebruik dit als stippen. Of smelt wat witte chocolade en maak daarmee je witte stippen.
  • Ongezonde maar leuke traktatie: een mini zoentje op een mini stroopwafel en dat op een satéprikker. Zo heb je mini eikeltjes.

Eet smakelijk!

traktatie herfst

Seizoenstafel

Tijdloos en altijd populair: een seizoenstafel! Je kan die simpel doen door een tafeltje in te richten waarop kinderen hun schatten uit de natuur mogen stallen. Trek de kaplaarzen aan, doe die regenjas aan, pak je paraplu vast en ga de natuur in! Wat zie je allemaal? Kijk goed rond naar alle kleuren en vormen. Laat de kinderen kennismaken met de schatten van de natuur. En neem vooral ook wat mooie dingen mee. Als het nat is, laat het dan wel goed drogen. Anders komt er schimmel in je herfsttafel en dat is zonde. De gevonden schatten kan je ook prima gebruiken voor duurzame herfstknutsels. Daar kom ik later op terug.

Een herfsttafel, of seizoenstafel kan je ook een mooie upgrade geven door prachtig duurzaam speelgoed van bijvoorbeeld Grapat of Bumbu. Richt de seizoenstafel in naar het seizoen met bijpassende items. En wissel deze ook elke keer af. Zo zul je zien dat kinderen elke seizoen weer uitkijken naar het speelgoed wat erbij past. Daarbij spelen ze bewuster en met meer bezieling als de items een goede connectie met hun directe leefomgeving hebben.

Hieronder een mooie duurzame greep uit ons assortiment wat bij het seizoen herfst past:

Sale!
(1) Oorspronkelijke prijs was: € 44.99.Huidige prijs is: € 39.99.
(2)  33.99
(2)  29.99
Sale!
Oorspronkelijke prijs was: € 44.99.Huidige prijs is: € 39.99.

Duurzame herfstknutsels: paddenstoelen!

Één van de meest herkenbare herfstdingen zijn toch wel de paddenstoelen! In het bos gaan we graag zoeken naar diverse soorten. Tegelijk ben ik totaal niet thuis in deze wereld en zal ik ze altijd laten staan. Ik heb geen idee welke er giftig zijn bijvoorbeeld. En iets met rondzwevende sporen.. Daarbij hoort het voor mij in de natuur. Dus in deze blog met duurzame herfstknutsels mogen paddenstoelen niet ontbreken!

Wij zijn gek op het prachtige natuurproduct bijenwas. Dit is een soort van klei maar dan net iets anders. Het is in eerste instantie harder en ruikt heerlijk. Je moet eerst een stukje lekker lang kneden. Hoe warmer het wordt, hoe zachter het product. Ik vind het heerlijk om dit te doen en mijn kinderen ook. Voor ons heeft het een therapeutisch effect. We maken dan ook graag paddenstoelen met bijenwas. En deze staan weer prachtig in huis en op de seizoenstafel. Daarbij hebben we ook eikeltjes en een wormpje gemaakt. 

En zijn we ze zat? Dan kan je er weer genoeg andere dingen mee maken. Keer op keer. Bijenwas blijft mooi om te blijven gebruiken. Deze duurzame herfstknutsel kan je aan tafel doen maar ook gewoon lekker op de bank met een dekentje op schoot.

Bijenwas staat ook bekend als versierwas, bijenkneedwas en kneedwas. Is de was te hard voor je kindje dan kan je gewoon klei gebruiken voor deze duurzame herfstknutsel.

Bijenwas is bij De kleine lama te koop:

duurzame herfstknutsels

Creatief met herfstbladeren

Eerder in deze blog stuurde ik jullie al lekker naar buiten om schatten van de herfst te zoeken. Deze staan prachtig op een seizoens- en herfsttafel. Maar met de bladeren kan je ook heel leuk knutselen! Zorg dat ze goed droog zijn. En zoek diverse vormen en kleuren. Verder kan je er meerdere dingen mee doen. Wij houden van simpel. En met simpel kan je hele toffe dingen maken! Pak een mooie stift, marker, witte pen of iets wat je goed ziet op bladeren. En ga prachtige tekeningen maken op de bladeren zelf. Vul ze als kleine mandala’s, of gebruik het een beetje als dotting. Vul het blad met mooie kleine tekeningen. Of maak er leuke wezentjes van en geef ze ogen, een mond en andere leuke dingen!

Ook kan je met het blad zelf gaan knutselen. Zoek een paar mooie blaadjes uit en plak deze op een vel papier. Vervolgens mag je er van maken wat je wil! Kinderen maken er graag monstertjes, dieren of wezentjes van. Geef je blaadjes armen, haar en wat ze maar bedenken. Ook kan je de blaadjes knippen. Of wat dacht je van een mooie mozaïek maken? Knip of scheur de blaadjes in kleine stukjes en vul vervolgens een kleurplaat of tekening met die stukjes. Een simpele en duurzame herfstknutsel wat mijn kinderen graag doen. En wat ook in een grote groep kinderen leuk is om te doen!

creatief herfst

Aanvulling van mijn dochter:

Enthousiast begonnen we aan onze duurzame herfstknutsels met bladeren. De tafel lag vol en ik liet haar de diverse opties zien. Ze ging meteen gezellig mee aan de slag. Ik was een blaadje aan het lijmen die uiteraard scheurde, maar niks aan de hand volgens haar. Dat gat was gewoon oog, en dat is uiteindelijk het oog van de vis geworden op de tekening. Ook had ik geen goede stiften voor de tekeningen om op het blad zelf te maken, maar mijn dochter bedacht om zelf diverse patroontjes in te vullen en sommige stroken leeg te laten. Het resultaat zie je op de foto, ik vind het verrassend leuk.

Na ongeveer 10 minuten vroeg mijn dochter of ik haar even wilde laten. Ze is 8 en momenteel erg bezig om haar eigen ding te doen. Daarbij is het onderdeel van haar karakter om dingen erg buiten de box te doen. Een mooie eigenschap (al geeft dat ook net zoveel uitdaging als op school wordt verwacht dat je wel ook in die box kan werken). Maar voor nu kwam er een geweldig leuk resultaat uit die ik graag met jullie wil delen. Ze is namelijk alle bovenstaande duurzame herfstknutsels met bladeren gaan combineren! Ze heeft een herfstkabouter getekend die een jurk van het blad met printje erop aanheeft. Verder is ze met mozaïek vormen de tekening gaan afmaken. En met hier en daar aanvulling en een blaadje. 

duurzame herfstknutsels

Duurzame herfstknutsels: strijkkralen

Yes daar zijn ze weer: strijkkralen! Sinds we de duurzame variant hebben ontdekt strijkt het gewoon lekkerder, wetende dat je met goed plastic creatief bent. Want eerlijk is eerlijk, strijkkralen zijn tijdloos en leeftijdsloos. Bijna alle kinderen vinden het leuk om creatief te zijn hiermee. Dus deze strijkkralen passen prima in mijn blog met duurzame herfstknutsels. Je kan simpelweg kiezen voor het strijkbordje in de vorm van een egel. Dat is al zo lekker herfstig! Al is de eekhoorn ook wel erg leuk en net zo passend.

En wat dacht je van een leuke 3D paddenstoel maken? Deze bestaat uit twee delen die je in elkaar schuift zodat het ergens kan staan. Maar dit jaar maken we vooral graag kleine herfstblaadjes en eikeltjes. Deze zijn snel gemaakt en je kan lekker afwisselen qua kleuren. De blaadjes hangen we gezellig op in huis of leggen we neer. Zo gebruikte mijn dochter de strijkkralen blaadjes als bosbodem voor haar speelpoppetjes. Tip: is het seizoen voorbij? Bewaar de herfstblaadjes dan en gebruik ze volgend jaar weer! Maak er eventueel nog meer als deze duurzame herfstknutsels erg populair zijn. Je kan ze ook aan een sleutelhanger doen of op een leuk kaartje plakken om cadeau te doen.

Duurzame strijkkralen:

duurzame herfstknutsels strijkkralen

Een kind kan de afwas doen

Maar echt die afwas en kinderen… Afijn dat is stof voor een andere blog. Toch zit er zeker wel een bruggetje naar duurzame herfstknutsels. Want het is hoog tijd voor een simpele verf activiteit die iedereen wel kan! Men neme: verf in rood, geel en oranje. Hefsttinten dus. Vind jij dat hier andere kleuren bij horen dan mag dat natuurlijk. Men neme een vel papier en potloden of stiften. Of print een basis tekening uit van een boom. Niet iedereen kan een boom tekenen, dat is wat je met de stiften en potloden mag doen op een vel namelijk.

Leg die kwasten maar weer terug want die heb je dus niet nodig. Nee, pak een afwasborstel met ronde kop en daarmee gaan we aan de slag! Maak wat mooie hoopjes verf die verschillen in kleur. Mix wat kleuren of hou ze los, jouw feestje. Dip de borstel hierin en ga mooie bladeren stempelen. Het resultaat is snel en altijd tof. Ook voor de minder handige creatieve handjes is deze activiteit in de duurzame herfstknutsels heel toegankelijk en met een slagingspercentage van bijna 100% (Oké uitzonderingen daargelaten die er zeker zijn). Vergeet niet de afwasborstel goed af te spoelen als je klaar bent. Hier ging mijn jongste dochter de afwas doen na deze activiteit, mét verfborstel. Zulke dingen gebeuren binnen enkele minuten :).

Ik had een oudere afwasborstel waarvan de haartjes niet zo mooi meer waren. Toch vind ik het resultaat nog steeds erg leuk!

Uiteraard kan je met krijt, potloden, vingerverf, normale kwasten of wat je maar hebt nog andere dingen aan je kunstwerk toevoegen. Laat eerst je boom drogen en voeg dan nog wat diertjes toe of andere mooie dingen.

Items die je kan gebruiken bij deze activiteit:

duurzame herfstknutsels

Duurzame herfstknutsels

Wij zijn inmiddels vele dagen zoet geweest in huis met deze duurzame herfstknutsels. Zowel de voorpret, het maken maar ook de napret! De Playmobil poppetjes van mijn dochters lopen over de zelfgemaakte blaadjes en gaan zoeken naar de zelfgemaakte paddenstoelen. Ik krijg regelmatig verzoekjes om de pompoenmandarijntjes te maken. Wat goed uitkomt, bij ons blijft de groene paprika vaak net wat langer liggen dan de rode en oranje paprika.

Maar ook het creatief bezig met de herfstkleuren vonden mijn dochters erg leuk. En het zoeken van blaadjes zeker ook. Met grote regelmaat stromen de gevonden blaadjes mijn huis nog in. In schooltassen, in jaszakken of onderweg buiten en dan in mijn hand drukkend. Wij vermaken ons goed binnen in onze warme cocon en jullie hopelijk ook aan de hand van mijn duurzame herfstknutsels blog!

Heb jij nog leuke tips? Of ga jij iets maken?

duurzame herfstknutsels
herfst blaadjes
De waardering van www.dekleinelama.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 4333 reviews.