Fulltime kolven FAQ

Fulltime kolven FAQ

Hoi (kersverse) mede-mama. Ben je op de hoogte van alle voordelen van borstvoeding? En wil je heel graag borstvoeding geven, maar lukt het niet? Dat is flink balen. Ik neem aan dat je al hulp hebt gezocht bij een lactatiekundige, anders wordt dat hoog tijd! Lukt het zelfs dan nog niet? Dan kom je al snel voor een grote keuze te staan: Ga je alle nodige moedermelk afkolven (fulltime kolven), ga je donormelk bij elkaar sprokkelen of ga je voor kunstvoeding?

Ik ben voor het fulltime kolven gegaan. Dat is zeker niet de makkelijkste weg. Er is niks aan, en de meeste mensen snappen er weinig van. Want ja, ‘van kunstvoeding worden ze ook groot’. En ‘borstvoeding moet wel leuk blijven’. Ook is er weinig kennis bij de meeste hulpverleners waardoor het fulltime kolven kan mislukken. Best jammer, want het is zeker niet onmogelijk!

Inmiddels is mijn kleine meid alweer bijna 18 maanden oud en heb ik mijn kolf een paar weken geleden voor het laatst netjes opgeborgen. Ik moest echt de drang weerstaan om hem uit de raam te gooien en een vreugdedansje te doen, misschien heb ik hem ooit nog nodig… Ongeveer 17 maanden heb ik het volgehouden, met een prima productie. Ik mag dus met recht zeggen dat ik een ervaringsdeskundige ben. Ik zal dan ook vanuit dat oogpunt veel gestelde vragen beantwoorden.

Wat heb je allemaal nodig als je kiest voor fulltime kolven?

 • Een dubbelzijdige, elektrische kolf met een goede accu. Dubbelzijdig en elektrisch omdat je dan stukken sneller klaar bent. Die goede accu is wel zo handig als jij en je nieuwe elektrische vriend samen op pad gaan. De dubbele borstkolf van Hegen bijvoorbeeld. Deze is klein, krachtig en heeft tal van handige functies die het kolven makkelijker maken. Daarnaast kolf je direct in een Hegen opslagbakje dat ook meteen als flesje kan worden gebruikt.
 • Goed passende borstschilden. Het is niet alleen pijnlijk als ze niet goed passen, het verlaagt ook nog eens je productie omdat je borsten niet optimaal gestimuleerd worden. Bij een goed passend schild kan je tepel vrij in de tunnel bewegen, terwijl je tepelhof volledig op z’n plek blijft.
 • Iets om je borstschilden mee in te smeren voordat je gaat kolven; als je tepel soepel door het schild glijdt, scheelt dat veel pijn! Denk aan lanoline, olijfolie, kokosolie of tepelbalsem.
 • Een kolf BH of iets wat daar op lijkt (denk aan een oude BH of een sporttopje waar je gaten in hebt geknipt). Oké, zo’n kolf BH is alles behalve charmant en ik begrijp dat je er het liefst verre van blijft. Maar geloof me, handsfree kunnen kolven geeft wat vrijheid en dat is erg fijn!
 • Een flinke voorraad flesjes om in te kolven en de melk in te bewaren. Met twee flesjes per kolfbeurt en flink wat keer kolven per dag gaan ze er snel doorheen. En de hele tijd tussendoor moeten afwassen is niet tof.
 • Zoogcompressen. Helaas begrijpt je lijf in eerste instantie echt niet dat je toeschietreflex (TSR) nutteloos is op het moment dat je baby huilt, dus die zoogcompressen zijn onmisbaar. Na een paar maanden waren mijn borsten ‘zindelijk’ en kreeg ik een TSR bij het klaarzetten van de kolf, niet meer wanneer mijn baby huilde. Best gek eigenlijk.
 • Een pannetje om de moedermelk au bain-marie in op te warmen als de melk uit de koelkast komt. Gewoon met warm water uit de kraan. Ik heb een tijdje een flessenwarmer geprobeerd, maar ik vond het maar een overbodig, onhandig ding. Mocht je er toch heel graag ééntje willen hebben; kies dan een variant die langzaam opwarmt. Moedermelk is een kostbaar goedje, voornamelijk door de levende bestanddelen die je baby jouw weerstand mee geven. Als je de melk te snel of te heet opwarmt, gaan deze levende stoffen verloren. Zonde!

Hoe krijg je je productie op gang?

Leer hoe je met de hand kunt kolven en huur de eerste weken een extra krachtige kolf, bijvoorbeeld de Medela Symphony. Wissel handmatig kolven af met elektrisch kolven en doe dit ongeveer om de twee uur; net zo vaak als je baby anders aan de borst had gedronken. Dag en nacht. Na dag drie, als je stuwing hebt, kun je voorzichtig de frequentie gaan minderen en volledig overgaan op de elektrische kolf. De gouden regel is dat je net zo vaak blijft kolven als dat je baby drinkt. Als je dit aanhoudt zit je over het algemeen goed qua productie. Na een paar weken is je productie goed op gang en mag de huurkolf weg, nu kun je met je eigen kolf aan de slag.

Zijn die nachtelijke kolfsessies nou echt nodig?

Het lijkt misschien niet zo, maar dat nachtelijke kolven heeft zo zo’n voordelen! Tijdens het kolven maak je het hormoon prolactine aan, dit zorgt voor de aanmaak van moedermelk en dus over het algemeen voor een betere productie. In de nacht is je prolactinespiegel sowieso al hoger, dit leidt vaak tot een hogere melkopbrengst dan overdag! Daarnaast draagt prolactine bij aan een diepere slaap, ook bij onderbroken nachten. Daardoor blijft het (enigszins) vol te houden. Last but not least; dit hormoon onderdrukt je vruchtbaarheid. Je menstruatie blijft dus doorgaans langer uit als je ’s nachts kolft, en dat zorgt weer voor gezondheidsvoordelen. Je lijf kan zich richten op herstel na de bevalling in plaats van op een mogelijke nieuwe zwangerschap. Het blijkt zelfs zo te zijn dat minder menstruaties in verband wordt gebracht met een kleiner risico op baarmoederhalskanker en eierstokkanker.

Ik ben iedere keer gaan kolven wanneer mijn dochter wakker werd voor een nachtvoeding. Ik schakelde hierbij mijn man in; hij verschoonde haar en gaf de fles, terwijl ik ging kolven. Dan waren we ongeveer tegelijk klaar. Toen ze na een paar maanden door ging slapen ben ik ook gestopt met kolven midden in de nacht. De wekker zetten ging me echt te ver…

Wat kun je doen om je productie op te krikken?

Zo lang ik me netjes aan de gouden regel hield (net zo vaak kolven als dat je voedt), had ik een prima productie. Die was zelfs zo goed dat ik volop heb kunnen doneren. Natuurlijk is ieder lijf anders, maar voor mij gold heel duidelijk dat als ik een kolfbeurt minderde, mijn productie binnen drie weken ook duidelijk verminderde. Het werd pas krap toen het kolfrecht op mijn werk voorbij was en ik geen zin had om extra veel te gaan kolven om daarvoor te compenseren. Zorg voor een goede start om later tekorten te voorkomen. Bij deze een paar tips:

 • Het allerbelangrijkste is dat je regelmatig kolft en dus de melkaanmaak (het hormoon prolactine) stimuleert.
 • Spanning en vermoeidheid zijn slecht voor je productie. Probeer dus regelmatig uit te rusten en stress niet te veel (ja, makkelijker gezegd dan gedaan).
 • Door borstcompressie of borstmassage toe te passen tijdens het kolven kun je je borst op andere manieren stimuleren dan je kolf doet, dat helpt o.a. bij het opwekken van je TSR. Mijn opbrengst was duidelijk hoger als ik dit deed tijdens het kolven.
 • Powerkolven (ook wel clusterkolven genoemd) kan helpen je productie op de langere termijn te verhogen. Je kolft extra veel in een bepaald tijdsbestek waardoor je je lijf prikkelt om meer melk aan te maken. Op de site van moedermelknetwerk staan drie verschillende methodes omschreven.
 • Je huisarts kan Domperidon voorschrijven, een medicijn dat de aanmaak van prolactine bevordert (maar eigenlijk ergens anders voor bedoeld is).
 • Sommige soorten voedsel en kruiden willen nog wel eens helpen. Over haver (denk aan havermoutpap en haverkoekjes) hoor ik positieve verhalen. 

Hoe kun je moedermelk het beste bewaren en hoe lang mag dat?

Ik heb altijd de richtlijnen van la leche league aangehouden, met daarbij de kanttekening dat ik goed weet hoe mijn melk hoort te ruiken en smaken. Ik wist dus altijd of de melk nog goed was of niet. Als het uit de diepvries komt vind ik het overigens altijd vies smaken en ruiken! Mijn dochter heeft daar gelukkig geen last van.

Ik pakte het als volgt aan: Na het kolven bewaarde ik één voeding buiten de koelkast bewaarde en die gaf ik binnen enkele uren. Ik zorgde ervoor dat ik een paar voedingen achter de hand hield (onderin en achterin de koelkast) en de rest vroor ik dagelijks in. Dit deed ik in moedermelkzakjes zonder BPA. Ik heb gekozen voor zakjes in plaats van flesjes omdat je deze plat in kunt vriezen.

Hoeveel melk moet er in één fles?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat consultatiebureaus en/of kraamhulp vaak niet goed op de hoogte zijn de richtlijnen voor moedermelk in de fles. Ze gaan uit van richtlijnen voor kunstvoeding. Fulltime kolven is natuurlijk ook niet heel gebruikelijk, dat komen ze in de praktijk maar weinig tegen… Mij werd al snel aangeraden om de hoeveelheden per fles flink op te schroeven en de frequentie te verminderen. Ik ben blij dat ik dat genegeerd heb omdat ik op de hoogte was van deze richtlijn van la leche league:

Maand 1: 150 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
Maand 2: 140 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
Maand 3: 130 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
Maand 4: 120 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
Maand 5: 110 ml x gewicht in kg / aantal voedingen
Maand 6: 100 ml x gewicht in kg / aantal voedingen

Het is natuurlijk een richtlijn en het is niet erg als je iets meer of minder geeft, zolang je baby goed groeit en tevreden is doe je het prima! Je mag je kindje op verzoek voeden, net als je dat met normale borstvoeding zou kunnen doen. Ga uit van acht tot twaalf voedingen per dag; liever vaak een beetje dan af en toe heel veel. Dat is heel anders dan bij kunstvoeding; moedermelk is zo goed afgestemd op je baby dat daar minder van nodig is, en het is veel beter verteerbaar dan kunstvoeding.

Wat zijn fijne sites met meer informatie?

Je hebt ze al in meerdere links voorbij zien komen; dit zijn mijn favoriete sites:

lalecheleague.nl
moedermelknetwerk.nl

Als je niet bang bent voor een beetje Engels, dan is er ook veel te vinden als je zoekt op ‘exclusive pumping’.

Tot slot

Ik denk dat het slagen van fulltime kolven meer psychisch dan lichamelijk bepaald wordt. Maak het jezelf dus zo makkelijk mogelijk; neem je rust terwijl je kolft en zorg voor steun uit je omgeving! Let vooral niet te veel op je opbrengst terwijl je aan het kolven bent, dat kan stressverhogend werken. En als het echt niet wil lukken is dat ook geen ramp. Je bent een topper als je het een serieuze kans hebt gegeven!

Ik heb natuurlijk alleen maar putten uit mijn eigen ervaringen, hopelijk heb je er wat aan gehad! Mist er volgens jou iets? Reageer dan met jouw tips & tricks! Dat fulltime kolven is niet niks, alle hulp, steun en info is mooi meegenomen. Kolf ze! 🙂

rachelle

 

4 reacties op “Fulltime kolven FAQ

 1. Anoniem zegt:

  Hoi Rachelle,

  Wat een fijne en duidelijke blog, dankjewel! Mijn zoon drinkt niet graag uit de borst sinds ik werk (flesgewenning) dus ik zit nu op fulltime kolven. Alleen een vraagje: kan jij mij vertellen hoe lang het ongeveer duurt voordat het clusterkolven (de methode van 1x per dag een uur) resultaat geeft?

 2. Anoniem zegt:

  Zo blij met dit verhaal
  Ik krijg veel gekke blikken als ik zeg dat ik straks (eind juni uitgerekend) alleen maar wil kolven.
  Waar ik nog naar zoek is hoe ik tot een voorraad kom: gekke vraag misschien maar as ik kolf wanneer het kind anders wordt gevoed dan hou ik toch niets over?

  • Anoniem zegt:

   Beste Floor,
   ik las je verhaal en wil graag antwoorden. Live voeden is bij ons zoontje niet gelukt dus kolf fulltime, ervaring bij mij leert dat ik (veel) meer kolf dan hij drinkt en ik praktisch vanaf het begin een voorraad op kon bouwen. Nu is dit natuurlijk voor iedereen anders, maar dan bestaan er ook manieren je productie te verhogen, clusterkolven zoals hierboven genoemd.

 3. Anoniem zegt:

  Bij mij is live voeden van mijn tweeling ook niet gelukt. Wel krijgen ze ondertussen al een half jaar afgekolfde moedermelk. Vooral in het begin kon ik, doordat ik mijn productie goed op gang had gebracht,veel melk invriezen en heb ik een mooie voorraad opgebouwd. Inmiddels krijgen ze naast ,’ verse ‘ melk ontdooide melk. Ik hoop zo nog even door te kunnen gaan. Ik moet zeggen, een goede inzet in het begin is het halve werk!! Succes!!

Reacties zijn gesloten.

De waardering van www.dekleinelama.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 4283 reviews.