Geurtjes in siliconen servies, een paar tips

Geurtjes in siliconen servies, een paar tips om dit weg te krijgen

Siliconen servies, wat mij betreft één van de beste uitvindingen sinds ik kinderen in huis heb. Ik ben helemaal voor voorzichtig omgaan en verantwoordelijkheid leren door middel van breekbaar servies. Maar de realiteit is dat sommige dagen gewoon te druk zijn, kinderen te graag zelf willen ontdekken en doen. En na menig porselein- en glassplinter opruimen, weten we allemaal dat dit een klusje is wat niet fijn is. Splinters weten zich mysterieuze een weg te vinden die nog vele dagen na een crash tevoorschijn komen. En een splinter in een voetje of handje is helemaal vervelend. Nee, ik ben team siliconen servies! Maar ik ben niet team geurtjes in siliconen servies, want dat gebeurt. Maar er zijn simpele tips om te verwijderen en voorkomen!

Voordelen siliconen kinderservies

Enkele voordelen van siliconen kinderservies:

  • Onbreekbaar.
  • Duurzaam, eindeloos hergebruik.
  • Foodgrade siliconen: bij De kleine lama kiezen we alleen veilig en goed siliconen.
  • Niet poreus en dus geen kans op bacteriën.
  • Kan zowel tegen hoge als lage temperaturen.
  • De textuur wordt als aangenaam ervaren.
  • Bijtproof (wie die snapt, snapt het. Anders don’t ask:))
  • Licht materiaal! Geen zware stapels in je kast en het tilt makkelijk voor kindjes. Jonge kinderen kunnen makkelijk meehelpen met de tafel dekken en afruimen hierdoor.
  • Sommige items komen met zuignap wat echt een lifesafer kan zijn ook met kinderen die graag de zwaartekracht op de proef stellen.
  • Mag in een oven, magnetron en vaatwasser

Dat is een mooi lijstje met voordelen van siliconen kinderservies. Mijn dochters helpen momenteel graag mee met de tafel dekken en afruimen. Heel fijn en een belangrijk onderdeel voor kinderen om te mogen helpen. Dankzij siliconen kinderservies kan dit ook prima op drukke dagen. Het puntje bijtproof komt door mijn jongste dochter wat graag aan alles likt, en op van alles bijt. Let op dat siliconen servies niet gemaakt is om op te bijten, maar bij een keer een beetje bijten is het hier in ieder geval nog intact. Maar geurtjes in siliconen servies kunnen vervelend zijn. Hoe komt dit en wat kan je er tegen doen?

Ons siliconen kinderservies assortiment:

Ekobo Silicone Vakjesbord met zuignap

Geurtjes in siliconen servies

Het meest voorkomende ‘probleem’ met siliconen kinderservies is dat er sterke schoonmaakgeur aan kan komen. En soms bij sterk geurend voedsel kan het ook nog even blijven hangen. Het lijkt dan maar niet weg te gaan. Maar er zijn zeker mogelijkheden. Ik ga nu even er van uit dat je dus al geurtjes in siliconen servies hebt. Wat te doen bij geurtjes in siliconen servies, je hebt 2 opties:

Baking soda: doe een laagje baking soda in een kommetje. Voeg vervolgens telkens een beetje water toe zodat er dikke brei ontstaat. Schrob hiermee het siliconen servies wat niet lekker ruikt. Even zo laten staan met de baking soda brei er op. Laat het opdrogen en spoel dan pas af. Vervolgens mag het drogen aan de lucht en de geurtjes zouden weg moeten zijn!

Uitkoken met azijn: Vul een ruime pan met water en voeg 2 kopjes azijn toe. Breng het water-azijn mengsel aan de kook en voeg dan voorzichtig de siliconen items toe die niet fris ruiken. Kook voor 10 minuten en haal voorzichtig uit het water. (Pas op heet!) Je kan ook alles in een vergiet gieten. Spoel af met koud water en laat aan de lucht drogen. Ook op deze manier zouden de geurtjes nu weg moeten zijn.

flour powder wheat jar baking soda

Geurtjes voorkomen

Geurtjes in siliconen servies, je kan ze ook voorkomen! Vaak trekken geurtjes van kruidig voedsel in het siliconen materiaal als het wat beschadigd is, bijvoorbeeld door er met een mes op te snijden. Doe dit dus ook nooit. Het materiaal is niet bedoeld om op te snijden. Voorkom je dus beschadigingen dan voorkom je dat geurtjes in het materiaal kunnen trekken.

Maar vaker nog komen geurtjes in siliconen servies door de vaatwasser. Was je met de hand af? Dan trekt vaak de geur van het afwasmiddel niet in de silicone items. Maar in een vaatwasser gebeurd dit vaak wel. Zeker bij sterke schoonmaakmiddelen. Wil je dus voorkomen dat je siliconen items sterk gaan ruiken naar afwasmiddel? Kies dan voor neutrale geuren en items. In de vaatwasser gebruiken wij graag de blokjes van Marcels Greensoap en deze ervaren wij als fris en schoon, maar mild genoeg zodat er geen geurtjes in siliconen servies komen.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips om ongewenste geurtjes in siliconen servies te voorkomen of behandelen!

Milde en duurzame keuzes voor de afwas:

Ekobo Silicone lepeltjes | Coral
De waardering van www.dekleinelama.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 4304 reviews.