Kamille thee voor je ogen, een natuurlijk middel voor jong en oud

Kamille thee voor je ogen

Ouderwetse huis-, tuin- en keukenmiddeltjes. Ik heb een haat-liefde relatie met de tips uit oma haar keukenkastje. In mijn groene zoektocht ben ik veel dingen gaan testen en niet alles werkte even goed. Of ik deed het misschien niet goed, dat is zeker ook een mogelijkheid. Maar er is één tip die eigenlijk te simpel en te mooi klinkt om effectief te zijn: kamille thee voor je ogen. En dan specifiek voor ogen die geïrriteerd tot zelfs ontstoken zijn. Het begon bij mij met brandende hooikoorts ogen en een kleine kwetsbare baby met ontstoken oogjes..

Kleine baby en kamille thee voor ogen?

Al snel leer je dat met de geboorte van een kindje er vele dingen gratis en voor niets bijkomen. De eeuwige zorgen, de oneindige vraagstukken en overpeinzingen in je hoofd. Maar je moet ook opeens alert en adequaat handelen naar allerlei lichamelijke ongemakken. En wat is een baby dan klein en puur, het liefste wil je niks smeren of geven en hoop je dat het vanzelf overgaat. De bewustknop ging bij mij in ieder geval vol aan toen ik moeder werd.

Een baby heeft allerlei ongemakjes die onschuldig zijn maar waarbij verlichting wel fijn is. Denk bijvoorbeeld aan krampjes, tandjesleed, smetplekjes, gevoelige huid, berg en ontstoken oogjes. Vaak begint dat laatste met een beetje rode oogjes en wat wittig dikker vocht (pus) in het ooghoekje. Mijn dochter had dit regelmatig en ook op de meest onmogelijke tijden (lees winkels en apotheek dicht, huisarts gesloten en hap posten die ver weg zijn). Wat ik wel in huis had waren zakjes biologische kamille thee. En laat dit nou een ouderwetse tip zijn. Maar werkt kamille thee voor je ogen? En bij een baby?

kamille thee

 

Verzachtend en ontsmettend

Kamille is een bekend kruidenmiddel. Het werkt licht ontstekingsremmend en ontsmettend. Het heeft ook een licht ontspannend effect op maag en darmen. Het wordt onder andere gebruikt bij maag- en darmklachten, keelpijn, hoest, verkoudheid, nervositeit, wondreiniging, mondinfecties en huidklachten. Kamille wordt al sinds de oudheid gebruikt voor verschillende therapeutische doeleinden. Je kunt de plant als thee drinken, de bladeren eten, als mondspoeling gebruiken of zelfs direct op de huid aanbrengen.

Let wel op dat je bij klachten altijd een arts om advies vraagt. En ook voor een natuurlijk middel zoals kamille kan je allergisch zijn. Mijn ervaring is geen garantie of oplossing. Het is een hulpmiddel die zou kunnen ondersteunen. Maar mijn ervaring met kamille thee voor je ogen is wel heel positief! En ook bij mijn beide dochters en zelfs hamster heeft het positief uitgepakt. Ik ben geen kruidenheld en ben niet met verse of gedroogde kamille in de weer gegaan. Ik heb gebruik gemaakt van een zakje biologische kamille thee, gekookt water en (wasbare)watjes

kamille thee

 

Kamille thee voor je ogen

Kamille is dus voor veel dingen te gebruiken. Ik noemde net al mijn hamster, deze had een ontsteking bij haar staartje en dat ben ik gaan wassen met kamille thee. En dat is vrij snel weer netjes geheeld. Soms neem ik een kopje kamille honing thee bij buikklachten of ongesteldheidspijnen. Verder gebruik ik het alleen voor mijn hooikoorts ogen en voor de ontstoken oogjes van mijn dochters. Tot nu toe heeft het altijd prima geholpen en hebben we nooit medicatie hoeven gebruiken.

Ik kook water en doe dit dan in een thermoskan met daarin 1 of twee theezakjes met biologische kamille thee. Ik laat dit lekker trekken en wanneer ik het nodig heb giet ik wat sterke kamille thee in een bakje waar (herbruikbare) wattenschijfjes zitten. De schijfjes zijn het fijnste als ze wat vochtig zijn en een beetje lauw. Wrijf van buiten naar binnen en pak voor elk oog een vers wattenschijfje. Ik gebruik meestal twee wattenschijfjes per oog, druk lichtjes en ga van buiten naar binnen. Daarbij druppel ik ook wat van de kamille thee op m’n oog zodat het goed spoelt. Ik vind het een heerlijk gevoel en herhaal dit een paar keer op een dag.

Door de thermoskan met kamille thee hoef je niet steeds water te koken en staat het altijd klaar.

Let op

Het is zo simpel en eenvoudig maar let wel op enkele dingen:

  • was altijd je handen en werk met schoon materiaal
  • Let op de temperatuur van het watje, gebruik deze nooit heet!
  • Maak elke keer voldoende voor 1 schoonmaakbeurt en maak elke ronde verse watjes met kamille thee. De thee in de kan zit daar prima en schenk alleen voor gebruik wat uit, dit is het meest hygiënische
  • Nog nooit kamille thee voor je ogen gebruikt? Test eerst uit op je pols en achter je oren. Dit is dunne huid en op deze plekken kan je goed testen of je gevoelig bent voor kamille
  • Uiteraard kan je de thee ook gewoon drinken. En als de thee is afgekoeld dan is het ook nog prima bruikbaar
  • Geen (wasbare)wattenschijfjes in huis? Washandjes, gastendoekjes of spuugdoekjes zijn ook prima. Dep dan een stukje in de kamille thee voor je ogen en pak telkens een schoon stukje om op het oog te doen
  • Met wrijven bedoel ik niet hard wrijven! Geef iets van druk op het ooglid maar druk nooit hard
  • Gaat het ontstoken oogje van je kindje en van jezelf nou niet over? Raadpleeg dan een arts

Voor mij en mijn dochters werk kamille thee voor je ogen heerlijk verzachtend en helend. De tip van moedermelk in het oogje was geen succes, dit had ik eerst geprobeerd. Maar kamille heeft gelukkig bij ons positief uitgepakt! Ik heb nu dus ook altijd wel wat zakjes in huis. Want ja inmiddels ben ik wel wat ervaringen rijker dat dit soort ongemakken vaak in de nachten komen en ik ben graag voorbereid.

Producten die handig zijn bij kamille thee voor je ogen:

Sale!
(48) Oorspronkelijke prijs was: € 17.99.Huidige prijs is: € 13.99.
De waardering van www.dekleinelama.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 4359 reviews.