Microplastics in babyflessen? Het kan anders!

microplastics-in-babyflesjes

Microplastics zijn overal. Ze ontstaan door het gebruik en dus de slijtage van kunststof, zitten in nogal wat cosmetica onder de naam microbeads en zelfs textiel (zoals fleece) zit bomvol microplastics. We eten ze op en ademen ze in. Ze worden zelfs al aangetroffen in de placenta.

En dat terwijl er nog amper iets bekend is over de schadelijke effecten van microplastics op de menselijke gezondheid. In labdieren is wel al gevonden dat microplastics kunnen zorgen voor ontstekingen, problemen op celniveau en metabole problemen. Kortom, best iets om ongerust van te worden als je het mij vraagt. 

Microplastics in baby’s

Het onderzoek naar bronnen van microplastics is volop in gang. Schokkerend is dat er in de ontlasting van baby’s 10 tot 20 keer microplastic wordt gevonden dan bij volwassenen. Ze stoppen van alles in hun mond, krijgen vaak plastic (bijt)speelgoed, speentjes met plastic schildjes en zelfs hun voeding kan vervuild raken met microplastics.

Het blijkt dat baby’s via de flesvoeding dagelijks 1.6 miljoen microplastics binnen krijgen. Het opwarmen van de voeding en het steriliseren van de fles blijken de grootste boosdoeners in het vrij laten komen van de miljoenen plastic deeltjes. De meeste babyflesjes zijn gemaakt van PP of PES. Deze plastics worden instabiel bij verhitting en slijten dan sneller. Slijtage staat gelijk aan het vrijkomen van microplastics. 

 

Glazen babyflessen: Veilig maar breekbaar

Toen dit onderzoek naar buiten kwam vlogen de glazen babyflessen van Hevea hier de deur uit. En terecht. Glas is namelijk een goed alternatief. Het blijft stabiel onder alle omstandigheden en zal nooit schadelijke stoffen lekken in de voeding. Simpelweg omdat het deze stoffen niet bevat.

Nadeel is natuurlijk wel dat het breekbaar is, het gebeurt gelukkig niet snel maar zelfs het sterke borosilicaat glas dat wordt gebruikt voor de Hevea flessen kan kapot als je een fles laat vallen. Dat zorgt ervoor dat niet iedereen het aandurft om voor glas te kiezen. 

PPSU babyflessen: Een nieuw alternatief

PPSU is een sterke, harde plasticvariant die de beste eigenschappen van glas en plastic combineert. Net als glas bevat het geen schadelijke stoffen, is het bestand tegen voortdurende hitte en neemt het geen geur of kleur op. En net als plastic is het lichtgewicht en kan het tegen een stootje. Het heeft zelfs een extreem vermogen om schokken te absorberen. 

Om deze positieve eigenschappen wordt PPSU veel gebruikt in de ruimtevaart en medische wereld. En sinds kort ook voor babyflesjes en moedermelk bewaarbakjes dankzij het innovatieve merk Hegen. Omdat het zo nieuw is is er pas één onafhankelijk onderzoek gedaan naar de stabiliteit van PPSU flesjes, en de uitkomst daarvan is veelbelovend; er werden geen micro- en macroplastics gevonden in melk die in een PPSU flesje werd verhit. 

Wat is zelf ook fijn vindt aan Hegen is dat het een volledig modulair systeem is. Je kunt de babyfles met een andere dop makkelijk ombouwen tot tuitbeker, rietjesbeker of (moedermelk)bewaarbakje. Zo kunnen de babyflesjes lang nadat je ze hebt gekocht nog steeds nuttig zijn. En je kunt er ook direct in kolven met de Hegen dubbelzijdige elektrische kolf of handkolf

RVS babyflessen: Veilig en stabiel

Wat ook nog een goede optie is, is RVS. Dit materiaal is enorm sterk, gaat levenslang mee en lekt niets in de voeding. Het enige nadeel, vind ik, is dat je er niet doorheen kunt kijken. Dus je zult moeten voelen of een flesje leeg is. Wij hebben gekozen voor babyflesjes van Klean Kanteen. Volgens ons het beste merk als het gaat om RVS flessen. Niet alleen voor baby’s trouwens.

Geen microplastics meer in babyvoeding

Het volledig voorkomen dat je baby microplastics binnen krijgt is niet te doen. Maar die 1.6 microplastics die in de voeding lekken via plastic babyflesjes is toch wel laaghangend fruit in de strijd tegen microplastics. Het overstappen naar een babyflesje van glas, PPSU of RVS scheelt een hoop! 

Klik hier voor ons assortiment babyflesjes zonder microplastics!
De waardering van www.dekleinelama.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 4338 reviews.