Slaaphulp voor kinderen, een blog met een aantal tips

hoofdfoto Slaaptips voor kinderen

De rust van een baby of kindje in slaap is zo sereen, zo mooi en lief. Dat kleine kostbare goed wat zich vertrouwd en relaxed voelt en alle prikkels aan het verwerken is in hopelijk mooie dromen. Maar eerlijk is eerlijk, slaap en kinderen dat gaat vaak niet hand in hand. En dat speelt ook door op de ouders die hun wallen sneller zien groeien dan hun jonge kroost. Deze blog geeft niet een kant en klaar antwoord want dat is er simpelweg niet. Ieder kind is uniek en anders. Maar deze blog geeft wel diverse tips en inzichten waarvan jij als ouder prima kan inschatten of het bij jullie past. Slaaptips voor kinderen: op naar lange stille nachten voor jong en oud.

Dag- en nachtritme

Een pasgeboren baby moet een goed dag- en nachtritme nog aanleren. Het komt uit de warme buik van een moeder. Een buik waarin wel lichtnuances te zien zijn maar waar het niet zo overduidelijk dag en nacht is als bij ons. Nou helpt de natuur ons natuurlijk wel een handje, maar toch moet je als ouder actief aan de slag! Uiteraard kijk je altijd naar jouw kind, dat blijft het belangrijkste in deze slaaptips voor kinderen. Maar als ouder kan je wel sturing geven en bepaalde gewoontes ombuigen.

Zo is het belangrijk om een pasgeboren baby te laten wennen aan dag en nacht. Maak het overdag dus niet te donker tijdens de dutjes. De nachten zijn donker, overdag hoeft dit niet! Je lichaam krijgt ander soort prikkels met donker en licht als je slaapt en zo worden bepaalde hormonen geactiveerd. In de nacht, bij dus langer en dieper slapen komen bijvoorbeeld meer relaxhormonen vrij. Een goed dag- en nachtritme begint dus al vanaf de geboorte en is een belangrijk stukje bewustwording in deze slaaptips voor kinderen.

Roommate knuffel vlinder

 

Omgeving

De omgeving is ook een belangrijke factor. De meeste kinderen worden rustig van een… rustige omgeving! Even geen prikkels of uitdagingen om te gaan ontdekken. Rustige kleuren en geen speelgoed wat roept om gepakt te worden. Een klamboe of hemeltje kan een fijne baken zijn om prikkels af te sluiten. Zo maak je echt even een kleine rustige omgeving.

Een knuffel kan ook troostend werken. De meeste kindjes hebben 1 favoriete knuffel. Maar dat geldt niet voor iedereen. Een tip: draag de knuffel op je huid als moeder (of vader). Zo krijgt de knuffel een vertrouwde geur. Dit kan ook fijn zijn als een kindje uit logeren of naar de opvang gaat. En is een knuffel echt favoriet, dan is het geen gek idee om een reserve knuffel aan te schaffen. Mocht er iets gebeuren dan is er altijd een back-up. (We praten allemaal vanuit ervaring hierin:))

Hieronder wat knuffel en klamboe/hemeltje inspiratie

Sale!
Oorspronkelijke prijs was: € 26.99.Huidige prijs is: € 19.99.
(2)  53.99
(2)  26.95
Sale!
Oorspronkelijke prijs was: € 43.50.Huidige prijs is: € 36.00.
Fabelab slaapdoekje beer baby

 

Geluid en inbakeren

De voorkeuren hoe te slapen wisselt ook per kind. Sommige kindjes vinden het fijn om geluiden te horen. In de buik waren immers ook vaak (bedompte) geluiden te horen. Om die reden slapen veel kindjes in het begin ook prima bij het geluid van een stofzuiger. Als je dit als mama veel hebt gedaan tijdens de zwangerschap, dan is dit voor je kindje een bekend geluid. En waarbij vaak een soort van wiegende beweging bij hoorde, het heen en weer bewegen. Nou heb je natuurlijk niet altijd zin om te stofzuigen mocht je kindje hier slaperig van worden (geen zorgen dit is geen advies in slaaptips voor kinderen). Gelukkig bestaan er items zoals bijvoorbeeld een muziekdoosje.

Ook kan een kindje het fijn vinden om ingebakerd te worden. Dit kan je weer doen door middel van een hydrofieldoek of swaddle. Een slaapzakje is een simpele manier van inbakeren, en tevens ook een veilige manier. Dat kan niet fout gaan een slaapzak. Inbakeren is niet moeilijk maar vraagt wel even wat aandacht. Bekijk het filmpje hieronder voor een simpele manier met hydrofieldoek. Check van te voren wel even de afmeting van een doek en hoe groot jouw kindje is.

Probeer wat verschillende dingen uit van deze slaaptips voor kinderen en kijk waar jouw kindje rustig van wordt. Mijn jongste dochter viel bijvoorbeeld in slaap als ze juist wel met haar armpjes kon “boksen” in het luchtledige terwijl mijn oudste dochter helemaal ingebakerd pas tot rust kon komen.

Hieronder enkele producten die hierbij passen:

Extra hulp in slaaptips voor kinderen

Edelstenen en barnsteen

We hebben als best veel slaaptips voor kinderen besproken maar er is meer! Zo worden we steeds bekender met de werking die bepaalde producten zouden kunnen hebben. Zo zouden bepaalde edelstenen voor rust kunnen zorgen. Amethist staat bekend als kalme steen. Labradoriet zou een beschermde werking kennen tegen negatieve invloeden, ideaal voor hooggevoelige kindjes. Barnsteen zou pijnstillend werken voor bijvoorbeeld doorkomende tandjes, waardoor een kindje rustiger kan slapen. We hebben mooie handgemaakte natuurlijke sieraden in ons assortiment. Let wel op tijdens het slapen dat een enkelbandje vaak het veiligste is.

Lees hier meer over de werking van barnsteen, edelstenen en mineralen

Lavendel en Himalaya zoutlampen

Als er één product is wat uitvoerig getest is, dan is het wel de werking van lavendel. Dit staat echt bekend om de rustige en kalmerende werking. Druppel wat essentiële olie op het matrasje, op een steentje of in je diffuser. Bij hele kleine kindjes moet je hiermee voorzichtig zijn en echt zo minimaal mogelijk gebruiken. Gebruik pure olie ook nooit op de huid. Een mooi voordeel van in deze tip van slaaptips voor kinderen is dat jij als ouder ook lekker relaxed wordt van lavendel!

In ons assortiment hebben we ook zoutlampen. Deze lampen zijn gemaakt van puur Himalaya zout. Het licht is prachtig warm en rustgevend, een ideaal nachtlampje wat aan kan blijven. Of wat je aan kan doen tijdens nachtvoedingen. Daarbij kent ook het zout een mooie zuiverende werking van omgeving. Dus koop je het voor je kindje? Dan zul je merken dat het ook in een volwassen interieur prima staat en groeit je lamp mee. Ik heb inmiddels in mijn eigen slaapkamer ook een zoutlamp waarbij ik heerlijk kan lezen. En in de woonkamer een zoutlamp theelichtje.

Zoals gezegd is er niet 1 tip maar is deze blog bedoelt als inspiratie met slaaptips voor kinderen. Kijk goed naar jouw kindje en onthoud wat “ze” zeggen… Het is een fase, het is een fase, het is een fase, het is een fase, het is een monster, het is een fase, het is een fase.

Welke tip werkt voor jouw kindje en heb je zelf nog een tip die ik hier niet benoem? Laat het ons weten!

Werfzeep Lavendelzeep
De waardering van www.dekleinelama.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 4360 reviews.