Veilige kinder make up

veilige kinder make up

Cosmetica staat er helaas om bekend dat het vol zit met twijfelachtige of zelfs ronduit schadelijke ingrediënten. Denk aan chemische goedjes die de smeerbaarheid of houdbaarheid vergroten, chemische kleurstoffen en restproducten uit de olie industrie.

Een simpel voorbeeld is vaseline (petrolatum). Dit is een super goedkoop restproduct uit oliewinning (aardolie ja). Het werkt antibacterieel en maakt de huid zacht. Maar het sluit ook de huid af met een laagje vet, zodat de huid niet meer kan ademen en geen afvalstoffen meer kwijt kan. Hierdoor raakt de normale huidfunctie verstoord en blijf je achter met een droge, jeukerige huid als je weer stopt met het gebruiken van vaseline.

En dit is nog onschuldig vergeleken met hormoonverstoorders zoals parabenen en toxische chemische kleurstoffen…

Waarom zit dit in cosmetica?

Het draait allemaal om geld. Er gaat enorm veel geld om in de cosmetische industrie. Met goedkope, chemische grondstoffen wordt goedkope cosmetica gemaakt. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat dure merken wel veilige ingrediënten gebruiken. Die verdienen in veel gevallen gewoon meer geld met dezelfde meuk. Met dat geld wordt gelobbyd om ervoor te zorgen dat die goedkope grondstoffen niet zomaar verboden kunnen worden door de overheid, zelfs niet als ze bewezen schadelijk zijn. Daarbij komt nog dat producenten misschien niet goed op de hoogte zijn van de schadelijke bijeffecten. Waarom zou je ook twijfelen aan gangbare ingrediënten die goed werken en door bijna al je concurrenten worden gebruikt?

En last, but not least: de consument. Niet iedereen wil of kan zich verdiepen in de ingrediënten. Niet iedereen beseft dat de overheid je echt niet optimaal beschermt tegen schadelijke stoffen. En niet iedereen kan zich duurdere producten veroorloven. En waar vraag is, komt aanbod.

Hoe zit dat dan met speel make up voor kinderen?

Nou. Niet veel beter. En dat is eigenlijk best wel zorgelijk als je bedenkt dat een kinderhuid veel makkelijker stoffen opneemt en daardoor kwetsbaarder is.

Mede door een paar verontrustende berichten over schadelijke kinder make up, zoals dat er asbest is gevonden in make up van Claire’s, kreeg ik steeds vaker de vraag naar echt veilige speel make up.

De zoektocht naar veilige kinder make up

Veilige kinder make up is moelijk te vinden. De markt voor veilige biologische cosmetica voor volwassenen is al klein… De producten zijn duurder (door duurdere grondstoffen en dure eco/bio certificering) en het is moeilijk om cosmetica lang houdbaar te maken als je er geen chemische conserveermiddelen aan toevoegt. Er zijn maar een paar merken die zich hier echt in hebben gespecialiseerd.

De markt voor veilige biologische make up voor kinderen is nog veel kleiner… Ik kon dan ook niets vinden in Europa dat voldeed aan mijn eisen. Gelukkig wees een klant me op het Australische merk No Nasties Kids. Na contact met de eigenaresse was ik om!

no nasties regenboog

No Nasties Kids

No Nasties Kids is opgezet door Natalia. Zij heeft last van maar liefst 43 vastgestelde allergieën en heeft zo’n 5 jaar geleden haar lifestyle omgegooid omdat haar gezondheid slecht was. Ze begon met het aanpassen van haar eetpatroon naar biologisch en rauw. Toen dat niet voldoende bleek te zijn heeft ze zich verdiept in cosmetica.

Zo kwam ze er achter dat er enorm veel zooi zit in cosmetica en dat veel daarvan wordt opgenomen door de huid en in je bloedbaan terecht komt… Switchen naar biologische cosmetica was een ‘no-brainer’.

Toen haar dochter speel make up kreeg voor haar verjaardag, schrok Natalia zo van de ingrediënten dat ze het allemaal weer weg heeft gegooid. Niet lang daarna heeft ze No Nasties Kids opgezet.

Veilige speel make up; alleen maar natuurlijke ingrediënten en met de hand gemaakt. En, zover ik weet, binnen de EU nergens anders verkrijgbaar dan bij mij! ❤️

ga naar de producten van no nasties kids
No nasties kids
De waardering van www.dekleinelama.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 3521 reviews.