Wij verkopen alleen natuurlijke zonnebrand met minerale filters, maar waarom is dat nou eigenlijk en waarom laten we de gangbare zonnebrand links liggen? Ik heb een aantal veelgestelde vragen op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee!
SPF staat voor sun protection factor, ofwel de factor van je zonnebrandproduct. Dit is een maat voor hoe effectief een zonnebrandproduct de huid beschermt tegen UV-B straling. Een zonnebrand met SPF 30 blokkeert bijvoorbeeld 97.4% van de schadelijke UV-B straling, bij SPF 50 is dit 98%. Om de SPF toegewezen te krijgen, wordt een zonnebrandproduct getest bij een onafhankelijk laboratorium door middel van in vivo tests (op de huid van vrijwillgers).
Er zijn twee soorten werkzame UV-filters te vinden in zonnebrand: chemische en minerale filters.
Chemische filters bestaan uit synthetische stoffen die worden opgenomen door je huid en daar een chemische reactie aangaan met de UV straling. De straling wordt als het ware geabsorbeerd waardoor je niet verbrandt.
Minerale (ofwel fysieke of mechanische) filters bestaan uit mineralen die op de huid blijven liggen en de UV straling als het ware weerkaatsen. Dit is natuurlijke zonnebrand.
Als je zonnebrand een mineraal filter heeft, staat dit vaak duidelijk op de verpakking. Bij een zonnebrand met een chemisch filter vind je dit niet op de voorkant. ‘Dit product bevat chemische zonnefilters’ klinkt nou eenmaal niet zo aantrekkelijk. Mocht je de behoefte hebben om de ingrediëntenlijst in te duiken; dit zijn de namen van veel gebruikte filters:
Chemisch: Oxybenzone, Octinoxate (Octylmethoxycinnamate), Homosalate, Octisalate, Avobenzone en Mexoryl SX.
Mineraal: Titanium Dioxide en Zink Oxide.
Voordelen
Een chemisch filter dringt diep de huid in en doet daar zijn werk. Dat is wel zo praktisch; het trekt goed in en is hierdoor vaak ook waterproof. Ook erg handig is dat het vrijwel overal verkrijgbaar is. Maar niet bij ons.
Praktische nadelen
Vaak duurt het wel een half uurtje voordat de boel goed is ingetrokken en je de zon in mag. Daarbij komt dat op een gegeven moment de meeste deeltjes een chemische reactie aan zijn gegaan met de zonnestraling, hierdoor verliest het langzaam zijn werking. Daarom is het belangrijk om regelmatig opnieuw te smeren.
Akelige nadelen
Het grootste nadeel is dat de meeste chemische filters hormoonverstorend zijn. Ze verstoren bijvoorbeeld voortplantingshormonen, met alle gevolgen van dien. Denk aan een slechtere spermakwaliteit, verlate puberteit en endometriose. Daarbij komt dat ze zo diep je huid in trekken dat ze in je systeem terecht komen. Chemische filters worden teruggevonden in urine en moedermelk. Daar hebben ze uiteraard niks te zoeken en zijn ze alleen maar schadelijk. Ook zijn ze geduchte veroorzakers van allergische reacties. Niet zo gek als je bedenkt dat UV-straling diep in de huid wordt geabsorbeerd door middel van een chemische reactie… Ten slotte dragen deze stofjes bij aan het afsterven van koraal. Ook niet tof.
Voordelen
Een mineraal filter doet zijn werk op de huid; het blijft daar als het ware op liggen en weerkaatst de schadelijke zonnestralen. Er zijn geen schadelijke effecten bekend bij gebruik op de huid (inademen is daarentegen niet zo gezond, beetje voorzichtig sprayen dus!). Ook dringt een mineraal filter niet door de huid heen. Een mineraal filter werkt direct en heeft stabiele moleculen die niet veranderen onder invloed van UV-straling. Kortom; minerale zonnebrand is veilig in gebruik!
Nadelen
Het nadeel van natuurlijke zonnebrand is vooral cosmetisch. Een mineraal filter laat namelijk een wit laagje achter op de huid. Hoe goed dit zichtbaar is verschilt per type zonnebrand en is voornamelijk afhankelijk van de gebruikte stof (Titanium Dioxide is witter dan Zink Oxide) en de grootte van de moleculen.
Doordat de zonnebrand als het ware op de huid blijft liggen, verdwijnt er ook wel wat als er gezwommen, afgedroogd of gewoon lekker gespeeld wordt. Op tijd opnieuw smeren dus!
Veel fabrikanten van natuurlijke zonnebrand claimen dat de zonnebrand waterproof is. Tot op zekere hoogte is dit ook zo; de werkzame bestanddelen zijn van nature waterafstotend en zullen dus waarschijnlijk op de huid blijven liggen tijdens het zwemmen.
Toch is het niet ondenkbaar dat er wat van de werkzame stof verloren gaat door het water, dus is opnieuw insmeren na het zwemmen wel aan te raden. Vooral afdrogen kan een echte boosdoener zijn voor de werkzaamheid van je minerale zonnebrand.
Omdat de minerale filters nogal wit zijn, hebben ze de neiging een witte laag achter te laten op de huid. Dat ziet er niet erg charmant uit, daarom is er hard gezocht naar een oplossing. Door de deeltjes kleiner te maken, smeert het product makkelijker uit en zie je de zonnebrand niet meer op de huid liggen. Als de deeltjes erg klein worden, microscopisch klein, noemen we ze nanodeeltjes.
Losse nanodeeltjes zijn kleiner dan een lichaamscel en zouden deze dus binnen kunnen dringen. Dat is waarschijnlijk niet erg veilig voor de gezondheid. Gelukkig zijn de nanodeeltjes in zonnebrand ‘gecoat’. Dit wil zeggen dat ze omringd zijn met andere moleculen, hierdoor zijn ze te groot om een cel binnen te kunnen dringen. Dit maakt deze nanodeeltjes veilig te gebruiken.
Daarbij blijkt tot nu toe uit onderzoek dat de deeltjes uit minerale zonnebrand niet verder komen dan het ‘dode’ gedeelte van de huid. Ze worden dus niet teruggevonden in de rest van het lichaam. Deze deeltjes hebben dus sowieso niet de neiging om zo diep door te dringen als chemische filters.
Vertrouw je de boel toch niet helemaal en ga je het liefst voor zonnebrand zonder nanodeeltjes? Deze natuurlijke zonnebrand producten bevatten geen nanodeeltjes:
Zonnebrand zonder nanodeeltjes voor kinderen
Zonnebrand zonder nanodeeltjes voor volwassenen
Kies het liefst voor een natuurlijke zonnebrand met zo min mogelijk ingrediënten. Dan heb je de minste kans dat er iets in zit waar de huid van je kind heftig op reageert. De kinderzonnebrand van Green People blijkt fijn te zijn bij een gevoelige huid. En van Alphanova zijn de zonnebrand uit de Baby- en BIO lijn goede keuzes. Ik kan helaas niet garanderen dat de huid van je kindje hier niet op reageert, al heb ik positieve reacties gekregen van gebruikers. Maar het blijft een kwestie van uitproberen.
Ja hoor. De werkzame stof vergaat niet. Weggooien na een jaar is dus zonde. Wel kan het zijn dat het product over datum gaat. Kwestie van even ruiken of de houdbaarheidsdatum checken.