15 tips om het fulltime kolven te laten slagen!

Fulltime kolven

Ik durf te zeggen dat ik wel wat van fulltime kolven af weet, want inmiddels doe ik het al bijna 16 maanden. Omdat ik in het begin heel hard heb gezocht naar tips & tricks en gefrustreerd raakte omdat die bijna niet te vinden zijn, heb ik 15 tips op een rijtje gezet. Voor al die andere moeders die net zo gek zijn als ik om hier aan te beginnen. De tips zijn vast ook (een beetje) geschikt voor sporadisch kolvende mama’s.

1 – Kolf net zo vaak als je je baby voedt om je productie goed op gang te helpen en te houden. Ja, dat is vaak. Echt heel vaak. Vooral in het begin. Ik heb nooit gezegd dat het makkelijk zou zijn 😉

2 – Stem goed af met je man. Er wordt namelijk wel wat extra inzet van hem verwacht terwijl jij aan het kolven bent (denk aan nachtvoedingen, inspringen wanneer de kleine huilt, etc). Het is dus wel zo fijn als hij er volledig achter staat dat jij dit kolfavontuur aangaat.

3 – Schaf een goede kolf aan! Dubbelzijdig, elektrisch en met een goede accu. De Hegen kolf zou een goede optie kunnen zijn. Die heeft een massagefunctie (fijn om te ontspannen voor het kolven maar ook bij verstopte melkkanaaltjes!) en je kunt de kolfkracht en het ritme instellen naar wens. Zo kun je maar liefst 36 verschillende kolfcombinaties maken, om zo tot de perfecte combinatie te komen die bij jou het meest effectief werkt. Alles voor de hoogst mogelijke kolfopbrengst dus!

4 – Check of je borstschilden goed passen. Je tepel moet vrij kunnen bewegen in de tunnel terwijl je tepelhof op z’n plek blijft. Slecht passende borstschilden zijn op den duur erg pijnlijk en zorgen ook nog eens voor minder productie.

5 – Drink veel water. Je hebt het simpelweg nodig. Je lijf heeft dat goed geregeld; tijdens het kolven krijg je waarschijnlijk dorst. Bereid je dus voor en zet alvast een flink glas water klaar.

6 – Schaf een kolf BH aan. Ik begrijp niet hoe ik het die eerste weken zónder vol heb gehouden. Met je handen vrij kun je opeens heel veel! Zoals even rondsurfen op mijn webwinkel 😉 Mochten je borsten niet opeens drie cupmaten groter zijn, dan is het ook een optie om een gat te knippen in een oude BH. Erg sexy…

7 – Ga niet (streng) diëten, er kunnen dan afvalstoffen in je moedermelk terecht komen. Bovendien vergt borstvoeding veel energie, dat is met kolven niet anders. Ik hou van chocola en kan er niet vanaf blijven, maar ik weeg desondanks nu minder dan voor mijn zwangerschap. Dat gaat dus echt vanzelf! De door mij behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst 😉

8 – Een goed getimed wijntje mag best. Het duurt 2 tot 3 uur voordat de alcohol uit één glas weer uit je lijf verdwenen is. Dus als je na het kolven direct aan de wijn gaat, kun je een paar uur later prima weer kolven. Heb je meer gedronken? Ga dan voor een pump & dump!

9 – Op iedere site vind je andere bewaaradviezen. Hoe lang je moedermelk nou precies buiten of in de koelkast mag staan is mij nog steeds een raadsel. Proef je moedermelk zelf ook eens. Ik weet hoe mijn melk hoort te smaken en ruiken, dus weet ik altijd of ik het nog kan gebruiken voor een voeding.

10 – Heb je moedermelk over? Je kunt het gebruiken om mee te koken voor je kleine. Gebruik het bijvoorbeeld in de groentepuree, of maak lekkere banaan-moedermelk pannenkoekjes. Heb je echt veel over? Dan is doneren ook een optie. Via deze Facebookgroep kom je in contact met moeders die dolgraag weer wat ruimte maken in jouw vriezer. En nee, donormelk is niet vies. Maar misschien wel even wennen en niet voor iedereen weggelegd.

11 – Leg je vriezer voorraad aan in moedermelkzakjes zonder bisfenol A (BPA). Het zou heel zonde zijn als je de moedermelk waar je zo hard voor gewerkt hebt in aanraking laat komen met deze schadelijke, hormoon verstorende stof. Zakjes kun je plat invriezen, in tegenstelling tot flesjes of bakjes. Handig! Ik heb wat verschillende zakjes geprobeerd, en ben het meest tevreden met de voordelige Elanee moedermelkzakjes. Daarom heb ik die toegevoegd aan mijn assortiment.

12 – Voed iedereen die in aanraking komt met je vriezer goed op: Driedubbel checken of dat ding echt dicht is na gebruik! Mijn man heeft onze vriezer een keer open laten staan, waarna ik 16 liter melk weg kon gooien… Hij haalde zijn schouders op en zei ‘Ach, je hebt toch over’. Ik kon hem wel wurgen. Geen zorgen, het is goed gekomen tussen ons. Ik ben vergevingsgezind.

13 – Fulltime kolven is een vak apart. Als je hulp zoekt bij een lactatiekundige, vraag dan ook goed naar haar ervaringen hiermee. Niet iedere lactatiekundige kan hier even goed mee helpen. Zo eindigde ik met véél te grote borstschilden. Auw!!

14 – Wil je geen pak kunstvoeding toegeschoven krijgen of voor de zoveelste keer horen dat het toch echt beter is om je kindje aan te leggen? Zoek dan steun bij andere fulltime kolvers, bijvoorbeeld in deze Facebookgroep. En zeg tegen de rest vooral dat het super vanzelfsprekend is dat je dit doet voor je kleintje (‘ja, ik kolf nog steeds’ ‘Mijn meisje doet het nou eenmaal goed op mijn melk’). Dan durven ze vast geen commentaar meer te leveren (en denken ze stiekem dat je een beetje gek bent, dat is dan maar zo).

15 – Fulltime kolven is niks aan en tijdrovend. Probeer het jezelf dus vooral zo makkelijk mogelijk te maken om het vol te kunnen houden. Hou vooral voor ogen waarom je dit doet. Met een flinke dosis mama-liefde kom je een heel eind! En het is echt geen ramp als je de handdoek in de ring gooit omdat je er helemaal klaar mee bent. Iedere druppel moedermelk waarvoor je hebt gestreden is mooi meegenomen. Je bent een topper als je dit überhaupt al hebt geprobeerd!

Bonustip: Lach vriendelijk mee als weer eens iemand lachend aan je vraagt of je gaat golfen. Weten zij veel dat die grap al 800 keer gemaakt is. Pick your battles!

Ga naar ons borstvoeding assortiment

13 reacties op “15 tips om het fulltime kolven te laten slagen!

 1. Anoniem zegt:

  Hallo, mijn medela freestyle is gevallen en aan vervanging toe. Ik twijfel heel erg tussen de horigen of weer de freestyle. Welke is beter in jou ervaring?

  • Rachelle zegt:

   Hoi Amal,
   Wat vervelend! Kolf je vooral buitenshuis? Dan zou ik voor een nieuwe freestyle gaan. Die is makkelijker mee te nemen en ik heb er minder ‘ongelukjes’ mee gehad dan met de Horigen. Want bij de Horigen gebeurde het nog wel eens dat ik halverwege het kolven een flesje verloor. Dat is thuis niet zo erg, maar onderweg of op het werk toch wel erg onhandig.
   Groetjes, Rachelle

  • Anoniem zegt:

   Ik kolf alle voeding, mijn zoontje is nu bijna 3mnd en het loopt terug de productie. Heb je tips?

   • Rachelle zegt:

    Hoi Jolanda, wat vervelend! Heb je wel nog genoeg of is het echt heel weinig aan het worden? Het belangrijkste is vooral vaak en regelmatig blijven kolven. Ook ‘s nachts, helaas… Succes!

 2. Anoniem zegt:

  Hoi Rachelle,
  Toevallig had ik ook de vraag Freestyle of Chicture. Ik heb bij m’n eerste kindje de Freestyle gebruikt, maar nu hoor ik om mij heen goede verhalen over de Chicture. Is het ‘t waard om ook deze aan te schaffen. Met de freestyle kolfde ik vaak 2 a 3x 30 min. Maar ik hoor dames die met de Chicture veel sneller klaar zijn. En waardoor komt het dat je wel eens een flesje bent verloren? 🙁
  Graag jouw advies 🙂

  • Rachelle zegt:

   Hey Myrthe,
   Ik was met de Horigen Chicture niet sneller klaar, wel had ik er iets meer productie mee. Dan heb ik het over zo’n 10 tot 50 cc per kolfbeurt.
   Bij de Chicture hingen de flesjes wat minder stabiel. En omdat ik handfree kolfde, hield ik die niet vast. Zelfs terwijl ik stil zat, viel er wel eens een flesje van het borstschild af. Ik denk dat dat te maken had met de trillingen van de kolf.
   Ik persoonlijk zou hem er niet bij kopen als je Freestyle nog goed is. Maar goed, iedere borst en iedere productie is anders 😉
   Groetjes, Rachelle

 3. Anoniem zegt:

  Hoi Rachelle, ik ben nu aan het kolven. Mijn kleintje is pas 9 dagen oud maar bleef afvallen toen ik borstvoeding gaf. Nu krijgt hij dus bijvoeding met kunst en kolf ik zodat ik precies weet wat hij aan borstvoeding krijgt.

  Ik heb nu een leenkolf, elektrisch dubbelzijdig van Ardo, maar ik vind het echt een onding. Iedere kleine beweging ben ik het vacuum kwijt en ik moet die dingen continu vasthouden. Zit dus in een oncomfortabelen houding die ontspannen kolven niet bepaald bevorderd. Zou ook niet weten hoe ik hem handsfree kan maken want de schelp kan niet los van de rest van dat ding, dus gat in een BH knippen lijkt me geen optie.

  Nu wil ik dus zelf een andere pomp kopen en ik denk aan de horigen chicture. Kan die wel handsfree met een (kolf) BH? En kan je dan bijvoorbeeld gewoon achterover leunen als je kolft?

  Want nu zit ik heel raar voorover in elkaar gedoken om maar geen melk te verliezen als voor de zoveelste x het vacuum eraf gaat.

  • Rachelle zegt:

   Hey Saskia,
   De Horigen gaat wel samen met een kolf BH, daarmee kun je dus wel handsfree gaan kolven! Dan heb je handen vrij om even te ontspannen tijdens het kolven of met je baby te spelen. Daar gaat je productie goed doen, comfort is echt belangrijk! Echt ver achterover leunen kan niet, dan gaat de melk in de kolf de verkeerde kant op. Rechtop zitten werkt het beste. Voorover hangen hoeft dus gelukkig echt niet!
   Succes!
   Groetjes, Rachelle

 4. Anoniem zegt:

  Hi Rachelle,

  Welke kolfbh gebruik je voor de horigen chicture?
  Bij de prenatal verkopen ze alleen die van Medela en daar passen ze volgens mij niet doorheen…

  Groet,
  Dominique

  • Rachelle zegt:

   Hoi Dominique,

   Ik gebruikte een Rose kolf BH, dat paste prima. Je kunt eens kijken op de site van het moedermelknetwerk, in de ‘borstkolfwinkel’ vind je een mooi assortiment aan Kolf BH’s. Waaronder de Rose kolf BH.

   Groetjes, Rachelle

 5. Anoniem zegt:

  Kolf je op de momenten dat je kindje ook wil drinken? Of kolf je op momenten dat het voor je handig is, zet je het in de koelkast en geef je het later? En hoe doe je het als je bv een dagje weg bent??

  • Rachelle zegt:

   Hey Simone,
   Je kunt moedermelk een paar uur buiten de koelkast bewaren! Tot 5 uur buiten de koelkast zou geen probleem moeten zijn. Ik kolfde tussen de voedingen door op een moment dat het voor mij goed uitkwam en liet dan de hoeveelheid van één voeding buiten de koelkast staan. Die hoefde ik dan ook niet op te warmen, mijn dochter accepteerde de melk op kamertemperatuur.
   Een dagje weg heb ik bijna nooit gedaan toen, tenzij er goede plekken waren om te kolven. Een dagdeel zonder kolven redde ik wel goed…
   Liefs, Rachelle

Reacties zijn gesloten.

De waardering van www.dekleinelama.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 4272 reviews.