Borstvoeding bij schisis

Borstvoeding bij schisis

Wereld borstvoeding week

Het is nu wereld borstvoeding week! Ik vind het prima dat er aandacht is voor borstvoeding en de voordelen hiervan. Een beetje tegenwicht bieden aan de grote kunstvoeding fabrikanten die steeds ‘vernieuwde’ en ‘nog completere’ poeders op de markt brengen, mag van mij best. Het is heel fijn dat het er is als alternatief, maar je maakt mij niet wijs dat zo’n poeder beter is dan moedermelk.

Ik draag dus ook graag bij aan het op de kaart zetten van borstvoeding, maar dan wel op mijn eigen manier. Van borstvoeding, gewoon aan de borst, heb ik totaal geen verstand. Ik kolf namelijk al meer dan 15 maanden fulltime. Dat wil zeggen dat mijn dochter nog nooit aan de borst heeft gedronken, ik heb haar enkel afgekolfde melk gegeven.

Ja, dat is veel werk. En ja, dit is ook een mogelijkheid als je kleine niet aan je borst kan drinken maar je wel graag moedermelk wil geven. In deze eerste borstvoeding blog zal ik uitleggen waarom ik hier in hemelsnaam aan begonnen ben. Er volgt zeker nog meer, ik merk namelijk dat ik er veel over te vertellen heb.

Borstvoeding vanzelfsprekend?

Het is voor mij altijd een vanzelfsprekendheid geweest dat ik borstvoeding zou gaan geven. Het hoort er in mijn ogen gewoon bij. Wij zijn zoogdieren, dus het lijkt mij niet meer dan logisch om dat lijf van me te laten doen waar het voor gemaakt is. Ik was, en ben, ook wel nieuwsgierig naar hoe dat nou is, je kindje aan je borst.

Toen tijdens de 20-weken echo bleek dat mijn dochter geboren zou worden met een schisis (lip, kaak en/of gehemelte spleet) ben ik me gaan verdiepen in de mogelijkheden om haar borstvoeding te kunnen geven. Meerdere lactatiekundigen hebben met mij meegedacht en ik heb ervaringsdeskundigen het hemd van het lijf gevraagd.

Met een open gehemelte blijkt het bijna altijd onmogelijk te zijn om borstvoeding te geven. Door de open verbinding met de neus kan er namelijk geen vacuüm gemaakt worden, en zonder vacuüm is het erg lastig om (zelfstandig) te drinken. Heel soms, als de gehemeltespleet klein is en voor in de mond ligt, wil het wel lukken. Al dan niet met wat hulpmiddelen.

Wanneer alleen de lip en/of kaak gespleten zijn, is borstvoeding vaak wel mogelijk. De spleet zou bijvoorbeeld met de borst kunnen worden afgesloten waardoor het wel mogelijk is om een vacuüm te maken.

Waarom niet ‘gewoon’ kunstvoeding?

Op echo’s was niet te zien of het gehemelte van mijn dochter open of gesloten zou zijn, wel was te zien dat de lip en de kaak gespleten waren. Het was dus tot aan de bevalling onzeker of ik borstvoeding zou kunnen geven. En ik was natuurlijk heel hard aan het hopen op een gesloten gehemelte.

Het was veruit het makkelijkst geweest als ik op dat moment voor kunstvoeding had gekozen, dat had heel wat meer rust gegeven. Ook leek dit de meest vanzelfsprekende keuze te zijn voor buitenstaanders. Maar hoe meer ik me verdiepte in zowel een schisis als borstvoeding, hoe meer ik het belang van moedermelk in zag. Juist bij een schisis! Er zitten bijvoorbeeld actieve stoffen in die infecties kunnen helpen voorkomen; ideaal in de herstelfase na operaties en om oorontstekingen te voorkomen. Een gespleten gehemelte vergroot de kans op oorontstekingen en complicaties hierbij. Ik hoopte dit met moedermelk te gaan voorkomen!

Voorkolven

Voor de zekerheid ging ik er van uit dat het gehemelte open zou zijn, dan kon het alleen maar meevallen. Dus begon ik toen ik 37 weken zwanger was met handmatig voorkolven. Op dit filmpje kun je zien hoe dat in z’n werk gaat. Dat viel me niet mee, ik zwoegde drie keer per dag voor een paar cc kostbare melk. Mocht je dit zelf ook van plan zijn om wat voor een reden dan ook; laat je door mij niet ontmoedigen, vele anderen hebben een betere opbrengst!

Voorkolven zorgt er niet voor dat de productie alvast op gang komt, dat gebeurt echt pas na de geboorte. Uiteindelijk had ik 15 cc bij elkaar, niet echt veel maar genoeg voor zeker 1,5 voeding direct na de geboorte. Ik hoopte dat mijn productie daarna snel op gang zou komen en er geen kunstvoeding nodig zou zijn…

Fulltime kolven

Na de geboorte bleek dat mijn dochter een volledige schisis heeft. Naast de lip en de kaak was ook het gehemelte van voor tot achter gespleten, en de spleet was ook nog eens goed breed. Vacuüm zuigen aan de borst zat er dus niet in. Voor de vorm heeft een lactatiekundige wel nog meegekeken bij het aanhappen; dat kon mijn dochter prima! Maar melk kreeg ze er vervolgens toch echt niet uit. Die eerste 15 cc voorgekolfde melk was heel snel op. Het drinken met een speciale speen waarin je knijpt bij elke slikreflex ging gelukkig namelijk prima.

Dus toen begon mijn fulltime kolf-avontuur; mijn manier van borstvoeding bij schisis. Hier over de volgende keer meer!

rachelle

 

 

De waardering van www.dekleinelama.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 4335 reviews.