Het begin

rachelle-en-ylva
Het was al een tijdje aan het kriebelen… Het idee om een eigen webwinkel te beginnen groeide langzaam en werd steeds concreter. En nu is het dan zo ver! De kleine lama is geopend en ik ben de trotse eigenaresse. Hoog tijd voor mijn eerste blog.

Zwanger!

In 2014 werd ik zwanger! Terwijl mijn dochtertje groeide in mijn buik, groeide ook mijn moederinstinct, mijn liefde en mijn drang om dat kwetsbare mini-mensje te beschermen. Ik volgde netjes alle voorschriften op; ik slikte ‘mama-vitaminen’, foliumzuur (ook al voor de zwangerschap), dronk geen druppel alcohol, rookte uiteraard ook niet (nooit gedaan ook) en lette heel goed op wat ik at. Ik was vreselijk ongezellig om mee uit eten te gaan, ik wilde namelijk precies weten of er bijvoorbeeld rauwe eieren waren gebruikt in de mayonaise of chocolademousse en of de kaasjes wel gepasteuriseerd waren. Ik dacht erg goed bezig te zijn!

Schisis

En toch bleek tijdens de 20-weken echo dat onze dochter een schisis heeft; een aangeboren afwijking die niet in onze families voor komt. Bij een schisis zijn de lip, kaak en/of gehemelte niet aan elkaar gegroeid, dit had tijdens de eerste 12 weken van de zwangerschap moeten gebeuren maar is dus niet gebeurd. Dat was wel even schrikken… (oké, ik moet toegeven dat dat een understatement is; ik heb een paar dagen lang heel veel gehuild en kon geen fatsoenlijk gesprek meer voeren). In april 2015 kwam ze ter wereld. Kerngezond, maar wel met een flinke spleet in haar lip, kaak én gehemelte. Ze heeft, zoals ze dat zo mooi noemen, een unilaterale schisis aan de rechterzijde. Een schisis is zeker niet het einde van de wereld. Ze kan er prima oud mee worden en normaal meedraaien in onze maatschappij, al helemaal doordat er tegenwoordig veel operatiemogelijkheden zijn. Maar het is ook niet niks. Ik heb inmiddels mijn 14-maanden oude meisje al 2 keer op een operatietafel achter moeten laten. De eerste keer zijn haar lipje en het harde stuk van haar gehemelte gesloten. De tweede keer was afgelopen maandag. Toen is het zachte stuk van haar gehemelte gesloten en zijn alle spieren die in het gehemelte lopen gecorrigeerd. Dat zachte stuk van het gehemelte (met spieren) is erg belangrijk voor het kunnen vormen van klanken en het kunnen klaren van je oren. Niet alleen de operaties en de nasleep hiervan brengen zorgen met zich mee. Af en toe betrap ik me er op dat ik zit te piekeren over de toekomst. Bijvoorbeeld over hoe het zal gaan met haar spraakontwikkeling, of ze nog last gaat krijgen van haar oren, of ze gepest gaat worden en misschien nog wel belangrijker; of ze zichzelf uiteindelijk gaat accepteren zoals ze is. Gelukkig ben ik hier meestal niet veel mee bezig, ik geniet vooral heel hard van alles wat het moederschap me brengt.

Hoe kan dit?

Die vraag heb ik me vaak gesteld. Had ik mijn meisje haar schisis kunnen besparen? Heb ik iets fout gedaan tijdens de zwangerschap? Ik weet het niet. De wetenschappers weten het volgens mij ook nog niet. Ik heb meegewerkt aan een wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van aangeboren afwijkingen. Ik schrok enorm toen ik in aan moest geven welke verzorgingsproducten ik gebruik en hoe vaak ik die gebruik. Blijkbaar denken ze dat verzorgingsproducten (ja, gewoon die van grote, gangbare merken) invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van een ongeboren kindje! Even googelen leverde me al snel wat basale informatie op. In veel van de gangbare cosmetica zitten stoffen die bijvoorbeeld neurotoxisch (giftig voor de hersenen) of hormoonverstorend zijn. Dat wordt geaccepteerd omdat het maar kleine hoeveelheden zijn. Of die hoeveelheden nog steeds klein genoeg zijn als je dag in dag uit die giftige stoffen op je smeert is maar de vraag. Als ik dit had geweten vóór mijn zwangerschap had ik er zeker rekening mee gehouden en bewust voor verantwoorde producten gekozen. Maar ik wist het niet. Of dat nou die schisis heeft veroorzaakt of niet maakt me nog niet meer eens zo veel uit. Die stoffen zitten namelijk niet enkel in de producten voor volwassenen, ook in producten voor baby’s en kinderen zijn ze volop te vinden. Ik wil mijn dochter niet verzorgen met die zooi! Als ze via mij misschien al schade op zou kunnen lopen terwijl ze nog in de buik zat, hoe kwetsbaar is ze dan wel niet buiten de buik?

De kleine lama

Troep-vrije producten zijn zeker te vinden, maar ze zijn niet heel makkelijk verkrijgbaar. Wat het nog veel moeilijker maakt is dat etiketten hartstikke misleidend kunnen zijn, waardoor het op het eerste oog bijna niet te zeggen is of je met een verantwoord product te maken hebt of niet. Het staat producenten vrij om er op te zetten dat producten natuurlijk of gezond zijn. Pas wanneer een betrouwbare, onafhankelijke instantie het hier mee eens is, vertrouw ik de boel. Alle producten voor de kleine lama zoek ik met zorg uit. Natuurlijk kan ik niet 100% garanderen dat er echt geen schadelijke stoffen in zitten, maar kritisch ben ik zeker! Dus als je, net als ik, liever geen akelige troep op je kinderen smeert, dan ben je op de juiste site beland! Ik doe namelijk het uitzoekwerk voor je en zal hierover ook informatie geven. Het enige wat jij nog hoeft te doen is uitzoeken wat je wil hebben. Graag gedaan 😉 rachelle    

4 reacties op “Het begin

 1. Anoniem zegt:

  Mooie introductie Rachelle,heel veel succes met jouw website ,en vooral met het bekendmaken van deze natuurlijke producten.
  De website ziet er mooi en overzichtelijk uit.
  Toitoitoi…..

  Kristel

 2. Anoniem zegt:

  Wat heb je dat mooi verwoord Rachelle
  Helaas ben ik uit de kleine kinderen maar zal in de toekomst nog meer goed opletten met wat we kopen !
  Maar mocht ik ooit een cadeautje nodig hebben zal ik als eerste aan je denken !!
  Succes

Reacties zijn gesloten.

De waardering van www.dekleinelama.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 4330 reviews.