Tandenpoetsen met of zonder fluoride?

Geadviseerd wordt om tanden en kiezen te poetsen vanaf het eerste moment dat ze doorkomen. In eerste instantie is één keer per dag voldoende, wanneer je kindje een jaar of twee is moet je twee keer per dag gaan poetsen. Dat is duidelijk.

Veel minder duidelijk is welke tandpasta je hier het beste bij kunt gebruiken, de meningen zijn hier over verdeeld. Vrijwel alle peutertandpasta’s die je in de supermarkt kunt kopen bevatten fluoride, terwijl de meeste eco kindertandpasta’s dit niet bevatten… Vreemd, toch?

De zin en onzin van het gebruik van fluoride

Fluoride in tandpasta helpt het glazuur van tanden en kiezen sterk te maken en te beschermen tegen zuur-aanvallen van bacteriën. Het is (volgens de meeste onderzoeken) echt goed voor tanden, en met deze reden zit het al heel lang in tandpasta.

Er wordt ook wel eens aangeraden om kinderen extra fluor te geven via druppels of tabletjes, want via de bloedbaan zou het van binnenuit kunnen helpen om nog niet doorgekomen tanden en kiezen alvast wat sterker te maken. Daar is men op terug gekomen; de hoeveelheid die de tanden en kiezen via die weg bereikt is waarschijnlijk veel te klein om verschil te kunnen maken. Ook is aangetoond dat fluoride in drinkwater (ja echt, in nogal wat landen voegen ze het toe aan het drinkwater!) niet leidt tot minder tandbederf in dat land. Extra fluoride geven is dus absoluut onnodig.

Liever gezonde tanden dan gezonde hersenen?

Het is aangetoond dat fluoride neurotoxisch is, dat wil zeggen dat het zenuwstelsel wordt aantast. Al meer dan 60.000 (!) wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat chronische overdosering kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals kalkgebrek in de botten, ME, vruchtbaarheidsproblemen en bloedarmoede. Al 50 verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben een verband aangetoond tussen fluoride en een verlaagd IQ bij kinderen. Waarom willen we dit in hemelsnaam allemaal riskeren om het risico op gaatjes in tanden te verkleinen?

Dodelijk gif

Wist je dat fluoride een werkzaam bestanddeel is in veel soorten rattengif? Voor mensen is het net zo giftig. Het doorslikken van een volledige tandenborstelkop vol fluoride-houdende tandpasta is al genoeg om een acute vergiftiging te veroorzaken bij een tweejarige. Symptomen zijn o.a. misselijkheid, overgeven, hoofdpijn en diarree. Een hele tube (of misschien zelfs iets minder al) is dodelijk voor een kind. Berg fluoride-houdende tandpasta dus altijd op buiten bereik van kinderen!

De aanbevolen hoeveelheid

Nu ik meer weet over de gevaren, begrijp ik ineens waarom er met klem wordt aangeraden om niet meer tandpasta te gebruiken dan de grootte van een erwt! Bij de ‘aanbevolen hoeveelheid’ zou de fluor in de tandpasta geen schade aan kunnen richten. Wordt er bij die aanbevolen hoeveelheid voldoende rekening gehouden met de grote hoeveelheden die kleine kinderen doorslikken? Of dat de slijmvliezen in je mond sowieso al stoffen opnemen? Nee. Onderzoek heeft aangetoond dat vele kinderen puur door het poetsen van hun tanden al meer fluoride binnen krijgen dan zou mogen.

Tandpasta met of zonder fluoride?

Dat lijkt mij inmiddels een no-brainer. Fluoride is goed voor de tanden, maar het is ook neurotoxisch. Bij jonge kinderen, die nog veel tandpasta doorslikken, is fluoride-houdende tandpasta echt af te raden. Bij wat oudere kinderen die het spoelen en spugen goed onder de knie hebben, zou je kunnen overwegen om tandpasta met fluoride te gebruiken. Kies dan niet voor iets met een lekker smaakje, dan wordt er waarschijnlijk veel meer doorgeslikt! Maar waarom kies je ook voor oudere kinderen (en jezelf) niet liever voor een alternatief zonder nare stofjes? De natuurlijke alternatieven poetsen je tanden net zo schoon en voorkomen ook gaatjes! In ons assortiment vind je (uiteraard!) een aantal fijne kindertandpasta’s en een tandpasta voor volwassenen zonder gif.

rachelle

 

 


bronnen:

www.tandarts.nl

www.fluoridealert.org

Grandjean P. & Landrigan P.J. (2014). Neurobehavioural effects of developmental toxicity. The Lancet Neurology, 13(3), 330-338.

De waardering van www.dekleinelama.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 4361 reviews.