Vijf stofjes die je liever niet op je kinderen smeert

schadelijke stoffen in baby producten

In mijn vorige blog heb ik uitgelegd dat het de moeite waard is om de ingrediënten van de verzorgingsproducten van je kinderen kritisch te bekijken. Kinderen zijn nou eenmaal geen kleine volwassenen. In verhouding worden ze blootgesteld aan veel grotere hoeveelheden schadelijke stoffen in de lucht, het water, hun voedsel en verzorgingsproducten dan volwassenen. Daar komt nog eens bovenop dat hun organen onvolgroeid zijn; ze zijn niet opgewassen tegen alle chemische aanvallen. Subtiele schade aan ontwikkelende lijfjes kan op latere leeftijd tot gezondheidsproblemen lijden.

Ik begrijp heel goed als je echt geen idee hebben van wat al die gekke benamingen achterop zo’n vrolijk gekleurd potje of flesje betekenen. Daarom help ik je een eindje op weg met deze vijf te vermijden ingrediënten:

Synthetisch parfum

Voor veel ouders is dit dé reden om voor een bepaald product of merk te kiezen. En heel eerlijk gaan zelfs mijn eierstokken klepperen bij het ruiken van het bekende Zwitsal geurtje. Maar je kunt geparfumeerde producten toch echt beter links laten liggen. Parfum staat bekend als de grootste veroorzaker van huidirritatie en eczeem. Ook worden er hormoon verstorende stoffen in aangetroffen. Het lastige is dat fabrikanten niet hoeven te vermelden wat er in het door hen gebruikte parfum zit. Als er niets bij staat kun je er van uit gaan dat het parfum synthetisch is, en dus mogelijk schadelijke stoffen bevat. Producenten die hier bewust mee om gaan vermelden wél wat er in zit! Natuurlijke parfums van essentiële of etherische oliën zijn veilig te gebruiken.

Zwitsal parfum

Zwitsal bevat SLES

SLS 

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) is een goedkope, chemische zeep (dan is het officieel geen zeep en mag je ‘zeepvrij’ op de verpakking zetten – marketingtechnisch dus erg handig). Het reinigt en zorgt ervoor dat een product schuimt. Het is daarom te vinden in zo ongeveer alles waarvan je verwacht dat het schuimt. Het is een sterke reiniger, een beetje te sterk. Het is zo goed in het verwijderen van vet en viezigheid, dat ook huideigen vetten het zwaar krijgen. Lage concentraties kunnen al zorgen voor huid- en oogirritatie, velletjes en eczeem. Op internet circuleren veel berichten waarin SLS kankerverwekkend wordt genoemd, ik heb hier echter geen bewijs voor gevonden in wetenschappelijke literatuur.

SLES

Sodium Laureth Sulfate (SLES) is het iets mildere zusje van SLS. Met de nadruk op ‘iets’. Ook dit kun je beter uit de weg gaan, vooral als je kindje een gevoelige huid heeft.

Neutral SLeS

Neutral babyshampoo bevat SLES

Triclosan

Dit stofje is volop te vinden in o.a. vloeibare zeep door de antibacteriële werking. Het is zeer giftig voor het aquatische ecosysteem. Ook voor ons is het giftig; het wordt opgeslagen in ons lichaam waar het de werking van de schildklier en voortplantingshormonen verstoort. En het ergste is nog wel dat deze narigheid heel makkelijk te voorkomen is; we hebben dit stofje helemaal niet nodig! Zeep waar dit niet in zit, is namelijk afdoende om infecties tegen te gaan.

BHA

BHA is o.a. te vinden in billencrèmes zoals Sudocrem. Het is een synthetische antioxidant die de houdbaarheid van een product verlengt. Het Amerikaanse ‘National Toxicology Program’ classificeert BHA als zijnde ‘waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen’. Bij dieren is al aangetoond dat het de lever beschadigt, maagkanker kan veroorzaken, de normale ontwikkeling van het voortplantingsorganen kan beïnvloeden en de werking van de schildklier verstoort. Een hele waslijst! In de EU is dit stofje als het goed is al verbannen uit parfums. Nu nog uit de billencrème graag!

Sudocrem BHA

Sudocrem bevat BHA

Veilige alternatieven

Bij ons vind je troep-vrije verzorgingsproducten. Billencrèmes zonder BHA, zeep zonder triclosan en shampoos zonder SLS en SLES. Synthetische parfums doen we niet aan. En andere bekende nare stofjes die ik nu niet heb genoemd zitten er ook niet in. Laat het etiketten staren maar aan mij over!

Reacties zijn gesloten.

De waardering van www.dekleinelama.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 4359 reviews.