Zonnebrand

Zonnebrand

Buiten zijn in de zon is heerlijk en helpt ons gezond te blijven. Als de huid wordt blootgesteld aan de zon, wordt vitamine D aangemaakt. Deze vitamine is goed voor sterke botten, tanden en speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van de weerstand.

Verbranding en huidkanker

Klinkt goed! Ware het niet dat verbranding op de loer ligt… We onderschatten het gevaar van de zon in Nederland regelmatig. Huidkanker is de één na meest voorkomende kankersoort in Nederland, en deze vorm van kanker wordt meestal veroorzaakt door UV-straling. Door verbranding beschadigen de huidcellen en jaren later kan huidkanker de kop op steken. UVB-straling is de grootste boosdoener in dit verhaal, deze zorgt namelijk voor verbranding. UVA-straling is echter ook niet onschuldig, deze dringt het diepst in de huid door en versnelt de huidveroudering. En ja, dat gebeurt helaas ook nog als je al een kleurtje hebt.

De kinderhuid

Kinderen zijn extra kwetsbaar voor de schadelijke gevolgen van UV-straling. Doordat de cellen zich snel delen om te kunnen groeien, heeft de huid soms te weinig tijd om (door zonlicht) beschadigde huidcellen te herstellen. In die cellen ontstaan dan een soort ‘littekens’. Hoe meer van deze littekens, hoe groter het risico dat een kind op latere leeftijd huidkanker krijgt.

Koop hier Minerale zonnebrand voor baby's en kinderen

Smeren, kleren en weren

De kans op verbranding is te verkleinen door het dragen van (UV-werende) kleding, het vermijden van de zon en tijdig opzoeken van de schaduw (vooral tussen 12 en 15 uur!) en natuurlijk het insmeren met zonnebrandcrème. Bij kinderen wordt een factor van minimaal 30 aangeraden. Echter is de ene zonnebrandcrème de andere niet!

De actieve ingrediënten komen in 2 varianten: chemische en minerale filters. In zonnebrand met chemische filters vind je doorgaans een combinatie van deze ingrediënten: oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate en octinoxate. Minerale filters bestaan uit zink oxide en/of titanium dioxide.

De bijeffecten van chemische filters

Chemische filters dringen de toplagen van de huid binnen en absorberen daar de UV-straling. Hoewel het heel fijn is dat deze zonnebrand goed en snel intrekt, is het effect op onze gezondheid nogal discutabel.

Uit diverse wetenschappelijke studies is gebleken dat veel van de chemische filters onze hormoonhuishouding verstoren. En dan heb ik het ook over hormonen die te maken hebben met de voortplanting, zoals oestrogeen en progesteron. Volgende nadeel is dat ze zo goed de huid binnen dringen, dat ze op worden genomen door je lichaam en zelfs terug zijn te vinden in moedermelk en urine. Ook staan ze bekend om het veroorzaken van allergische reacties, wellicht veroorzaakt door die chemische reactie die plaats vindt in je huid.

Er zijn zelfs wetenschappers die beweren dat deze schadelijke bijeffecten de gewenste effecten van deze zonnebrandcrèmes teniet doen. Oftewel ze doen meer schade dan goed voor onze gezondheid. Gedurfde uitspraak, maar het zette mij wel flink aan het denken!

Als dat allemaal nog niet vervelend genoeg is, blijken enkele van deze chemische filters ook nog eens koraal aan te tasten. Door het ingesmeerd zwemmen in de zee verspreid je chemicaliën die ervoor zorgen dat jong koraal afsterft en kleurrijk koraal kleurloos wordt. Je kunt je voorstellen dat koraal erg belangrijk is voor de rest van het zeeleven en het ecosysteem…

Waarom minerale filters de beste keuze zijn

Minerale filters werken heel anders dan chemische filters. Deze blijven namelijk op je huid liggen waar ze een barrière vormen tegen UV-straling zonder dat er een (chemische) reactie plaats vindt. De schadelijke UVA- en UVB-stralen worden als het ware weerkaatst. Er zijn in wetenschappelijke studies geen effecten gevonden op de hormoonhuishouding en ze veroorzaken geen allergische reacties. Bovendien blijft het koraal door deze stoffen onaangetast.

Dit maakt zonnebrand met minerale filter veilig voor de gezondheid en het zeeleven!

Labels lezen

Ik zou je willen aanraden om te kijken wat voor een zonnebrand je in huis hebt. ‘Bescherm’ jij je kinderen met chemische filters? Ik vorig jaar nog wel! De Nivea Sun Kids die ik gebruikte voor mijn dochter blijkt octocrylene (wordt opgenomen door het lichaam en doorgegeven via moedermelk, kan allergische reacties veroorzaken) en homosalate (wordt opgenomen door het lichaam en doorgegeven via moedermelk, verstoort de hormonen oestrogeen, androgeen en progesteron) te bevatten. En dat terwijl er op de verpakking zo trots vermeld staat dat er geen parfum, kleurstoffen en conserveringsmiddelen in zitten… Nee, oké. Maar er zit wel andere troep in! Die is dus linea recta de prullenbak in verdwenen.

Ik heb nog gegoogeld op de ingrediëntenlijsten van de zonnebrandlijnen voor kinderen van andere grote, gangbare merken, maar vreemd genoeg zijn die moeilijk vindbaar. Dat terwijl die van biologische zonnebrand juist makkelijk vindbaar zijn. Toeval?

Ons assortiment

Alle zonnebrandproducten in ons assortiment bevatten enkel minerale filters en zijn dus bewezen veilig! Neem gerust een kijkje 🙂

Koop hier minerale zonnebrand voor volwassenen

 


Bronnen:

www.kwf.nl

www.oceanservice.noaa.gov

www.ewg.org

Janjua NR., Kongshoj B., Andersson AM., Wulf HC., ‘’Sunscreens in human plasma and urine after repeated whole-body topical application,’’ J Eur Acad Dermatol Venereol 4 (2008): 456-461.

Krause M., Klit A., Blomberg JM., Søeborg T., Frederiksen H., Schlumpf M., Lichtensteiger W., Skakkebaek NE., Drzewiecki KT., ‘’ Sunscreens: are they beneficial for health? An overview of endocrine disrupting properties of UV-filters,’’ Int J Androl 35 (2012):424-436.

Sarveiya V., Risk S. & Benson HA., ‘’ Liquid chromatographic assay for common sunscreen agents: application to in vivo assessment of skin penetration and systemic absorption in human volunteers,’’ J Chromatogr B Analyt TechnolBiomed Life Sci 803 (2004): 225-231.

De waardering van www.dekleinelama.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 4361 reviews.