Fulltime kolven

Kolfmelk

Fulltime kolven wil zeggen dat je moedermelk afkolft voor je kindje, hij of zij drinkt niet aan de borst. Ik kolf al meer dan 15 maanden fulltime voor mijn dochter, simpelweg omdat ze niet aan de borst kan drinken en ik haar wel graag moedermelk wil geven. In mijn vorige blog lees je waarom. Als je me van tevoren had verteld dat ik dit zo lang vol zou gaan houden, had ik je voor gek verklaard! Bij deze, in het kader van de wereld borstvoeding week, mijn ervaringen met fulltime kolven.

De eerste maanden

Die waren pittig. Ik had niet de makkelijkste bevalling en was aardig wat bloed verloren. Door een tekort aan ijzer was ik flink moe. Fulltime kolven kost echt wel meer tijd en energie dan normale borstvoeding of kunstvoeding. Naast het kolven (in eerste instantie om de 2 a 3 uur, dag en nacht!) heb je namelijk ook nog te maken met een berg flesjes en kolfspullen om schoon te houden. En dan komt het voeden zelf nog…

Ik kon mijn wallen op een gegeven moment bijna over mijn schouders draperen. Van de opmerking dat ik moest gaan rusten als mijn dochter sliep werd ik een beetje ongelukkig. Kolven is namelijk juist tijdens die slaapjes makkelijk! Ik vond het ook lastig om kraambezoek en uitjes te plannen. Er is zoveel om rekening mee te houden… De slaapjes en voedingen van mijn kleintje, maar ook mijn ontploffende borsten. Wat had ik haar graag gewoon aan kunnen leggen als we op stap waren!

Gelukkig werd ik wel steeds handiger in alles, waardoor het sneller ging. Ook ontdekte ik na enkele weken de kolf-bh. Halleluja, ik kon kolven met mijn handen vrij! Dat bood mogelijkheden! Door het huis lopen was nog steeds niet handig, want het wilde nog wel eens gebeuren dat er dan opeens melk lekte of een flesje van mijn borst af viel. Maar kolven naast mijn dochter, die lekker op ons bed lag te spelen, was goed te doen.

Wat vind ik van fulltime kolven?

Niks aan! Het enige positieve wat ik kan bedenken is dat het een momentje voor mezelf is op tijden dat mijn man ook thuis is en op onze dreumes kan passen. Maar op al die andere momenten is het vooral tijd die ik liever had besteed zonder apparaat aan mijn borsten.

Het heeft ook iets eenzaams. In mijn omgeving ken ik niemand die dit ook heeft gedaan. De meeste informatie over het geven van borstvoeding is niet op fulltime kolven van toepassing. De voordelen van borstvoeding zijn veelal gerelateerd aan het drinken uit de borst. Als ik in een borstvoedingsgroep op Facebook een kolf-gerelateerde vraag stel, krijg ik vooral te horen dat aanleggen toch echt beter is en heb ik uiteindelijk nog geen antwoord op mijn vraag. Dat vind ik zeer frustrerend; ik bied het beste wat in mijn mogelijkheden ligt, en nog lijkt het dan niet goed genoeg. Iets anders wat me frustreerde was dat de toeschietreflex als mijn dochter huilde, duidelijk bedoeld om haar te kunnen troosten met een slokje melk, in ons geval volledig nutteloos was. Het herinnerde me alleen maar aan dat wat niet mogelijk is.

Maar mijn meisje doet het zo verdraaid goed op mijn moedermelk! Dat is al het ongemak meer dan waard! Haar vaste chirurg moest zelfs een beetje lachen toen hij haar voor het eerst zag: ‘Zo voldaan zien we ze hier niet vaak!’ Een groter compliment kon hij mij niet geven.

Overproductie

Normaal gesproken past je productie zich netjes aan aan de vraag van je kindje. Bij fulltime kolven werkt dat duidelijk anders. Ik had een enorme overproductie. Op mijn hoogtij dagen kolfde ik makkelijk 1,5 liter per dag, zo ongeveer het dubbele van wat mijn dochter op kon. We hebben een extra vriezer gekregen van mijn schoonouders, die zich al snel begon te vullen met efficiënt verpakte melk in moedermelkzakjes. Tot grote ergernis van mijn man, die had er graag pizza’s in gestopt.

Alles bewaren bleek geen doen, dus uiteindelijk ben ik melk gaan doneren aan andere mama’s die wel moedermelk wilden geven maar dat niet zelf konden. Zo’n 60 liter heb ik in totaal afgegeven, aan 3 hele dankbare moeders. Ik ben blij dat ik ze heb kunnen helpen!

Afbouwen

Ik heb lange tijd ongeveer 6 keer per dag gekolfd. Toen het kolfrecht op mijn werk afliep, was dat niet meer haalbaar. Mijn productie is daarna flink terug gelopen. Ik heb me altijd voorgenomen om geen medicatie of trucjes te gaan gebruiken om mijn productie op te krikken. Ik vind dat ik er genoeg tijd en energie in heb gestoken.

Mijn ultieme doel was om verse melk te kunnen blijven geven tot na de tweede operatie van mijn dochter. Die is nu iets meer dan een maand geleden, dus mijn doel is bereikt! Ze is 2 keer bovengemiddeld snel hersteld na een operatie, ik denk graag dat mijn moedermelk daar een groot aandeel in heeft gehad 🙂

Ik ben heel blij met de extra vrije tijd die ik opeens heb. Ik kolf nu nog maar 2 keer per dag, en de duur daarvan ben ik al in aan het korten. Toch voelt het afbouwen dubbel. Mijn productie loopt onverbiddelijk terug. Stiekem wil ik mijn meisje al het goede van moedermelk mee blijven geven. Juist omdat ze het er altijd zo goed op heeft gedaan…

Maar het is goed zo. Ik mag binnenkort stoppen.

16 reacties op “Fulltime kolven

 1. Anoniem zegt:

  Wauw Rachelle, super gedaan! Ik zit in hetzelfde schuitje. Zoon met dubbele volledige schisis is volgende week 1 jaar en ik weet hoe zwaar het is om fulltime te kolven. Zijn gehemeltesluiting is pas december/januari, dus we hebben nog even te gaan. Maar inderdaad; hoe zwaar ook: je doet wat je kunt/moet doen en het is het zeker waard!

  • Rachelle zegt:

   Bedankt voor je lieve reactie. Jij houdt het ook al super lang vol zeg! Ben je van plan door te gaan tot na zijn gehemeltesluiting? Succes!!

 2. Anoniem zegt:

  Hoi Rachelle,

  Wat een topprestatie dat je al 15 maanden fulltime kolven hebt vol kunnen houden. Ik zelf kolf ook fulltime en doe dat nu bijna 4 maanden. Had graag mijn dochter aan de borst gehad maar ze pakt het simpelweg niet. Ik ken ook niemand anders die fulltime kolft. Fijn om je blog te lezen, dat het toch mogelijk is om zo’n lange periode fulltime te kolven. Hoe vaak per dag deed je in eerste instantie? Ik kolf nu 8 x per dag ongeveer.

  • Rachelle zegt:

   Hoi Marloes,

   wat knap dat jij dit ook doet! Leuk om te lezen dat je iets aan mijn blog hebt 🙂
   Ik geloof dat ik toen 6 tot 7 keer per dag kolfde. Als je ongeveer net zo vaak kolft als dat je je dochter voedt zou je meestal wel goed moeten zitten…
   Als je specifieke vragen hebt mag je altijd een mailtje sturen naar info@dekleinelama.nl!

   Groetjes, Rachelle

 3. Anoniem zegt:

  Hallo Rachelle,
  Eindelijk…een verhaal van iemand die precies weet hoe het voelt… maar zo lang! Onze zoon is nu 8 weken en ik hou het niet meer vol. ‘Ons’ probleem is dat hij is geboren met een te strak tongriempje en lipbandje, hier is hij in week 2 aan geholpen en nu gaan we iedere week naar de chiropractor om z’n kaken te ontspannen, maar helaas lijkt het erop dat het ons niet gaat lukken om aan de borst te drinken. Ik raak op…
  Hoe heb je het zo lang volgehouden?

  • Rachelle zegt:

   Hoi Marieke,
   Fijn dat mijn verhaal herkenbaar is! Ook al is het verdrietig dat het niet lukt aan de borst.
   Het is erg heftig, vooral in het begin. Ik deed het de eerste maanden op pure wilskracht. En natuurlijk helpt het heel erg dat mijn man me hierin ondersteunde en wat taken van mij overnam. Ik weet niet of ik het had vol kunnen houden als hij dat niet had gedaan. Daarbij wordt het op een gegeven moment makkelijker; minder vaak kolven en meer routine.
   Maar als je het niet meer trekt, mag dat natuurlijk ook. Dat toegeven is ook al knap! Acht weken is niet niks, en die heb je je zoontje maar mooi gegeven!

 4. Anoniem zegt:

  Hallo allemaal,

  Wat fijn om te lezen dat er meer moeders fulltime kolven! Ik ben nu een jaar mm in flesje aan t geven aan mijn jongste dochter, ze is mijn vierde kindje.
  Bij de eerste twee ( nu 15 en 12) lukte de bv niet, mijn prolactine spiegel bleef laag en had geen toeschietreflex, de neusspray hielp niet, ik deed er niet moeilijk over maar van binnen vondt ik het heel erg.
  Bij mijn zoon van 8 nu ben ik aan het einde van de kraamtijd gaan kolven door twee kapotte tepels, dit heb ik 15 maanden met ondersteuning van veel drinken en domperidon gedaan.
  Nu bij mijn jongste dochter had ik me voorbereid, advies nog voor de bevalling gevraagd bij een lactatie kundige, vanaf 36wkn beh ik mijn borsten dmv massage gaan stimuleren, ook met de hand proberen te kolven, ik bewaarde ieder druppeltje in een spuitje en kon na de bevalling 20cc geven omdat ik zwaar zwangerschaps diabetes had en ze bijvoeding nodig had na de bevalling.
  Thuis had ik een waanzinnig goede kraamverzorgster ze was vol lof over de massage die ik voor iedere voeding deed, toen mijn borsten weer stuk dreigde te gaan ( vlakke tepels) hebben we een tepelhoed geprobeerd maar na een paar dagen was ik er klaar mee, ik wilde dat geknoei niet meer, werkte ook niet met nog meer kinderen om mij heen. Ik pakte mijn hand kolf en de kraamverzorgster stond echt achter mijn beslissing (een ervaren moeder die weet wat voor haar het beste is zei ze) de lactatie kundige zorgde dat ik domperidon kreeg op recept en zelf nam ik fenegriek er extra bij.. ik kolfde na iedere voeding, het is mijn rust moment geworden en ik heb zowiezo niet veel aanloop dus kolf gewoon in de huiskamer, mijn andere kinderen vinden het normaal en ik hoor ze nooit erover, mijn jongste kruipt rond en komt vaak bij me staan, kriebelen op m’n borst en wil vaak een slokje uit het opvang bekertje het is fijn en goed zo, ze heeft koemelk allergie en dit is het beste.

 5. Anoniem zegt:

  Beste Rachelle,

  Dank voor je verhaal! Wat fijn om het verhaal te lezen van een andere full-time kolvende moeder, want daar is zo weinig over te vinden! Heel herkenbaar ook allemaal, de angsten, de wilskracht, de kolf BH (halleluja), de tweede vriezer en het doneren.
  Ook ik ben een fulltime kolvende moeder, nu 10 maanden. Mijn zoon is extreem prematuur geboren en heeft het drinken uit de borst, en ook uit de fles, nooit geleerd. Van sondevoeding zijn we dus overgegaan op hapjes pap op basis van moedermelk. Ik kolf nu nog 3 keer per dag en merk al de productie terug loopt. Toch zou ik graag terug willen naar 2 keer per dag zodat ik op werk niet meer hoef te kolven. Mijn doel is om wel voldoende melk te kunnen blijven kolven om de nachtvoeding op basis van moedermelk te doen. Ik kan echter alleen afbouw schema’s vinden voor volledig stoppen, en dat wil ik nu juist niet. Hoe heb jij het afgebouwd naar 2x kolven?
  Nogmaals dank voor je verhaal. Het helpt om te weten dat er andere moeders zijn die eenzelfde traject hebben!

  • Rachelle zegt:

   Hoi Minke,

   Wat fijn dat je iets aan mijn ervaringsverhaal hebt!
   Bij mij ging mijn productie iedere keer achteruit als ik 1x minder per dag ging kolven, vaak was dat pas na 3 weken echt goed merkbaar. Dan had de productie zich aangepast op 1x minder en was het weer stabiel. Dan pas maakte ik een keuze over verder afbouwen of niet. Ik liet dan gewoon 1x kolven vallen, maar nooit die in de ochtend. Want dan was mijn productie het hoogst. Bij eventuele overvolle borsten kolfde ik eventjes de druk eraf, maar meer ook niet.
   Ik heb eigenlijk nooit naar afbouw schema’s gekeken, maar gedaan wat ik logisch vond met mijn eigen lijf en melkproductie als leidraad. Dat werkt voor mij het beste, van teveel schema’s word ik onzeker 😉

   Ik hoop dat je hier iets mee kunt!

   Groetjes, Rachelle

 6. Anoniem zegt:

  Hoi mede moeders,

  Ik ben ook een fulltime kolfster. Ons eerste zoontje was met 24 weken geboren en daarom heb ik toen meteen fulltime leren kolven en al het goede gezien wat bv wel niet doet. Helaas is hij toch na 4 weken overleden als gevolg van zijn prematutiteit. Bij mijn tweede kindje was ik heel overbezorgd en vastberaden om weer bv te gaan geven. Ik keek er naar uit om hem te kunnen aanleggen. Maar het lukte niet. De kraamverzorgster, de verloskundige en de lactatiekundige hebben zich er allemaal mee bemoeid, maar ik was het kolven gewend van mijn eerste zoontje en ben gewoon weer gaan kolven omdat ik wist dat dat voor mij werkte. Ik kreeg inderdaad veel commentaar dat aanleggen veel beter is etc., maar de laatste keer dat ik het aanleggen probeerde was hij 1 maand, we hebben een uur zitten klungelen en ik zat te huilen van ellende en de pijn en mijn zoontje van de honger. Toen heb ik besloten dat ik het gewoon doe op mijn manier en wat wie dan ook er van vindt ik geef mijn zoontje nu na ruim 15 maanden nog steeds bv en daar ben ik best trots op.
  Mijn zoontje is best gretig en af en toe was het nodig om een half flesje kv bij te geven. Ik heb ook af en toe fenegriek gebruikt om de productie iets te verhogen.
  Toen de bv eenmaal op gang was ben ik snachts nog maar 1x gaan kolven en na 2 maanden sloeg ik de nacht sessie over. Ik heb heel langzaam afgebouwd van 5x per dag met ca 1L per dag naar 4x 800cc naar 3x 700 cc. Ik werk regelmatig op projecten in het veld. In het begin moest ik me dan in de pauze in een donkere keet opsluiten die vaak ook nog vies was. Niet ideaal. In de zomer ging dat en bleven mijn collega’s buiten, maar richting de winter zag ik dat niet zitten in een keer of container zonder verwarming. En ik ben zelfstandige dus ik moet het in mijn pauzes doen.
  Toen ben ik langzaam van 3x naar 2x per dag gegaan. Als ik thuis was of thuiswerkte deed ik 3x per dag en in het veld 2x per dag (dus ochtend en avond). Na een tijdje vergat ik soms de middag kolfbeurt en zo ben ik op 2x per dag uitgekomen. Ik had eerst 600 cc, maar inmiddels na een paar maanden 2x per dag zit ik op 500-550 cc per dag. Ik moet er wel bij zeggen dat ik mijn kolftijd wel langer heb gemaakt naarmate ik minder vaak ging kolven. Van 20 min 4x per dag naar 30 min 3x per dag naar 45 min 2x per dag. Meestal kijk ik een serie tijdens het kolven of werk ik op mijn laptop ondertussen. Ik heb helaas geen passende kolfbv kunnen vinden dus ik zit op de bank of op bed. Ik vind het alleen moeilijk om te bepalen wanneer ik ga stoppen. Mijn doel was een jaar. Maar hij is zo gek op zijn melk dat ik het toch nog maar even probeer vol te houden. De voldoening die ik van mijn zoontje krijg maakt dat ik het volhoudt.

  Ik hoop dat anderen iets aan deze info hebben, want inderdaad bijna niemand doet het, het wordt zelfs vreemd gevonden en er is bijna niets over te vinden.

  Groetjes Amber

 7. Anoniem zegt:

  Hoi Rachel,

  Jouw verhaal is bemoedigend om te horen. Ik zit zelf met de aanvullende complicatie dat ik alleenstaande moeder ben…

  Op dit moment helpt mijn moeder nog heel erg meeven zij heeft nu twee nachten alle voedingen gedaan, zodat ik alleen hoef te kolven en bijslapen. Maar ik vraag me af hoe ik het ga doen als dat niet meer kan. Ik moet elke 3 uur kolven, maar natuurlijk ook elke drie uur voeden. Mijn productie blijft tot nu toe ( na 4 dagen kolven) bijhoorlijk laag. Vaak maar 40 ml bij elkaar.
  Mensen zeggen ‘dat komt ook door de vermoeidheid’ … En dat is leuk, maar daar heb ik weinig aan he. Die vermoeidheid is moeilijk op te lossen. Zeker als mijn moeder binnenkort weer aan haar eigen leven begint…

  Als de productie wat omhoog ging dan zou ik al hoopvoller worden over het volhouden. Dan heb je er tenminste zicht op dat je uiteindelijk iets kan minderen innaantal x kolven.

  Het allerliefst zou ik gewoon weer borstvoeding geven, maar mijn zoontje verhongerde gewoon aan de borst. Heel confronterend is dat. Zeker omdat hij er aan de borst zo heerlijk tevreden uit zag. Omdat hij af bleef vallen moet ik gewoon kolven om te bepalen wat ik hem kan geven.

  • Rachelle zegt:

   Hoi Saskia,
   Wat heftig dat je het alleen moet doen. Fulltime kolven is dan wel een zware keuze. Ik vind het heel knap dat je het doet! Die vermoeidheid zal je inderdaad nog wel een tijdje parten spelen. Ik was ook doodmoe die eerste weken, maar mijn productie kwam gelukkig toch wel op gang. Af en toe een beetje rust kunnen nemen helpt al enorm. Als je productie een beetje omhoog gaat zou je kunnen kijken of je er ‘s nachts iets langer tussen kunt gaan laten zitten zodat je wat meer slaap krijgt.
   Heb je al een lactatiekundige mee laten kijken? Ik hoop namelijk echt voor je dat bijvoorbeeld een andere aanhaptechniek helpt zodat je zoontje weer gewoon aan je borst kan!
   Heel veel succes en vergeet vooral niet te genieten van je kleine!
   Groetjes, Rachelle

Reacties zijn gesloten.

De waardering van www.dekleinelama.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 4304 reviews.