Tips voor het gebruik van een fopspeen

Tips voor het gebruik van speentjes

Baby’s zijn biologisch helemaal afgestemd op overleven. Ze geven signalen als ze iets nodig hebben en zijn het liefst constant de hele dag bij hun moeder, daar waar het veilig is. Moeders zijn ook biologisch afgestemd op hun baby’s. Je voelt het in je hele lijf als je kleintje begint te huilen. En de borstvoedende moeders zullen vast ook de toeschietreflex kennen die dan al op komt zetten. Het geven van de borst is namelijk zo’n fantastisch foefje van de natuur: Het zorgt voor een goede hechting, voeding, rust en veiligheid. Allemaal in één.

Maar misschien lukt het niet, wil je niet of heb je gewoon echt behoefte aan even niet… Zo’n klein kwetsbaar figuurtje is nou eenmaal niet altijd goed in te passen in het ritme en de eisen van onze maatschappij. Dan is er gelukkig nog altijd de fopspeen. Je houdt er het biologische systeem van je baby eigenlijk een beetje mee voor de gek, maar het werkt (bijna letterlijk) als een tiet: Je baby komt tot rust doordat er aan de zuigbehoefte wordt voldaan.

Hoe voorkom je ‘fopspeentandjes’?

Er is de laatst wat paniek ontstaan over het gebruik van speentjes. Er gaan verhalen rond over ‘fopspeentandjes’ en blijvende schade aan het gebit. Maar deze informatie is helemaal niet allemaal gefundeerd op wetenschappelijk onderzoek. Het klopt dat het gebruik van fopspeentjes iets kan doen met de stand van de tandjes, maar als je ruim voor het doorkomen van het blijvende gebit stopt met het speengebruik corrigeert dat zichzelf weer. En als je met deze dingen rekening houdt komt het allemaal heus wel goed:

  1. Gebruik de speen niet de hele dag door, maar alleen als het nodig is.
  2. Controleer de speen op defecten voor gebruik.
  3. Vervang een speen van natuurlijk rubber om de 2 maanden. Het rubber zal uit gaat zetten door langdurig gebruik. De speen zal op een gegeven moment dus groter gaan worden.
  4. Bouw af vanaf een maand of 18, wanneer de snijtandjes door beginnen te komen.
  5. Stop voor de leeftijd van 3 jaar zodat alle tandjes netjes uitlijnen voordat het blijvende gebit doorkomt.
hevea speentjes blog

Welke speentjes kan ik het beste kiezen?

Wij verkopen vooral speentjes van het Scandinavische merk Hevea. Die zijn volledig van één stuk natuurlijk rubber gemaakt. Dat maakt ze hygiënischer in gebruik dan spenen met een los (plastic) schildje. Ze zijn ook nog eens volledig biologisch afbreekbaar. Wat ik persoonlijk ook mooi vind, is dat Hevea een B-Corp is.

We hebben de spenen in 3 verschillende vormen:

Rond (ook wel kersvormig genoemd): Dit wordt vaak aangeraden in combinatie met borstvoeding. De tong wordt namelijk op een vergelijkbare manier rond de speen gevouwen, net zoals een baby doet bij de tepel tijdens de borstvoeding. Het kindje heeft deze techniek snel onder controle, waardoor een rondje speen bijna altijd wordt geaccepteerd.

Bekijk hier alle ronde speentjes van Hevea.

Symmetrisch: Rond, alleen dan kleiner. De meeste merken bieden deze vorm niet aan, maar hij is misschien stiekem nog wel beter in combinatie met borstvoeding dan ronde spenen! Maar de vorm is een stuk minder bekend, en dus ook minder populair. En daardoor helaas niet de in de leuke Hevea kleurtjes te krijgen.

Bekijk hier alle symmetrische speentjes van Hevea.

Orthodontisch (ook wel dental of anatomisch genoemd): Een platte vorm die minder druk geeft op de achterkant van het gebit. Baby’s zullen aan deze vorm moeten wennen en de zuigtechniek eigen maken. Deze vorm wordt vaak afgeraden als er nog borstvoeding wordt gegeven omdat er verwarring over zuigtechniek kan ontstaan.

Bekijk hier alle orthodontische speentjes van Hevea

Er is trouwens geen bewijs voor dat de ene vorm meer kans zou geven op problemen dan de andere vorm. Kies gewoon wat bij je baby of kindje past en bouw op tijd weer af. 

Nou goed. Om een lang verhaal kort te maken. Geen paniek. Zolang je de speen op een goede manier inzet en op tijd afbouwt kun je hem gerust gebruiken. Je baby blij, jij blij.

Dit bericht is gepost in Tips. Bookmark de link.
De waardering van www.dekleinelama.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.7/10 gebaseerd op 4330 reviews.